Eesti Kirik 26.05.2021

Eesti Kirik 26.05.2021

Eesti Kirik 26.05.2021

Sel pühapäeval tähistame kolmainupüha, mis kõneleb meile Jumala olemusest. Kuigi me ei suuda Jumalat lahti seletada, ei võta see meilt võimalust Jumalat tunda ja temast teistele tunnistada, kirjutab avaloos Kätlin Liimets.

Jutluse on aga kolmainupühaks kirjutanud Tallinna Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus.  

Juhtkiri on piiskop Tiit Salumäelt, kes jagab oma mõtteid kui uus SA Ajaleht Eesti Kirik nõukogu esimees ning tutvustab lugejaile sihtasutuse struktuuri ja ülesandeid. Kaks nädalat tagasi moodustati sihtasutuse uus nõukogu ja juhtkirjas tänab ta seniseid nõukogu liikmeid ning tutvustab uusi. 

Käimas on kaitseväe suurõppus Kevadtorm ja sellel osaleb kaplanina Nissi koguduse õpetaja Lea Jants. Kaitseväe kaplaniteenistuse võimalik kärpimine on selle lehe üks peateemasid. Kaitseväe peakaplan Gustav Kutsar ütleb, et 40%lise kärpeplaaniga saaks ta hakkama, aga 80% kärpeid kaplanite isikkoosseisus on ebarealistlik.

Seoses valitsuse kärpeplaaniga kohtusid peapiiskop Urmas Viilma, jurist Erik Salumäe ja EKNi juhatuse liikmed kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Heremiga ja kohtumisel kinnitas viimane, et on otsustanud juuni alguses esitada kaitseminister Kalle Laanetile ettepaneku koondada suure osa kaplaneid.

Kuigi paljudes kogudustes alles käib juhtorganite ja praostkonna sinodisaadikute valimine, on Tallinna Jaani kogudus uue juhatuse juba valinud. Uueks juhatuse esimeheks on saanud Peeter Raudsepp. 29 aastat juhatuse liige ja 17 aastat esimehe rolli täitnud Peeter Grossberg sai aga koguduselt tänutäheks EELK kuldse tänumärgi.

Laupäeval kogunes Tartusse Raadi kalmistule nii üliõpilasorganisatsioonide liikmeid kui vaimulikke, erinevate organisatsioonide esindajaid, et mälestada suurt vaimumeest Rudolf Kallast, kelle sünnist möödus 170 aastat. Tänu Tartu linnale ja osaühingule Mandragora on restaureeritud suurmehe hauamonument ja selle taasõnnistas praost Ants Tooming.

Hingehoiuveerus soovitab Kaili Särg keerulistel perioodidel elada olevikus ja olla tänulik. 

Tutvustame katoliiklikku ilmavaadet kandvat veebiajakirja Kolleegium ja diakon Ahti Udamit, kellel täitus 50. aastaring. Ahtile saab olla kindel ega pea pettuma, ta pole kunagi stressis, tige ega halvas tujus, kirjutab ametivend Jaanus Jalakas.

Meeldib 1

Lisa kommentaar