Eesti Kirik 29.09.2021

Eesti Kirik 29.09.2021

Eesti Kirik 29.09.2021

Kirik ja usuteaduskond astuvad ühte jalga, kinnitab peapiiskop Urmas Viilma Tartu Ülikooli usuteaduskonda tervitavas pöördumises teaduskonna taasavamise 30. aastapäeva puhul. 

Eesti Kiriku vahel ilmuv erileht „Usuteaduskond 30“ toob lugejani teaduskonna loost viimased kolmkümmend aastat. Pikemad intervjuud teaduskonna juhatajatega ning vilistlaste meenutused, samuti statistilised andmed annavad usuteadlaste taimelavast ülevaatliku pildi. 

Isetekkeline mälestustahvel vahetati välja: mootorlaeva Estonia hukkumise aastapäeval toimunud palvusel avati Tallinna piiskoplikus toomkirikus hukkunute mälestuseks pidulikult mälestustahvel, millel on viide Vana Testamendi Taaveti laulule Ps 28:9, mille tähistus kattub Estonia hukkumise kuupäevaga.

Iga aasta 29. septembril tähistab Jõhvi kogudus mihklipäeva ehk peaingel Miikaeli päeva jumalateenistusega, nii ka tänavu. Eestis on 10 peaingel Miikaelile pühitsetud kirikut, mida rahvakeeles nimetatakse Mihkli kirikuks. 

Mida teha ja kuidas käituda selleks, et Jumal saaks meid võtta taas oma armastuse rüppe, sellest kirjutab juhtkirjas kirikuvalitsuse liige Ove Sander.

Iga kristlane, aga vaimulik eriti, peaks olema vastutusvõimeline, kinnitab kolumnist Toomas Nigola, kes arutades, kas vaimulik võiks osaleda poliitikas, tunnistab, et kandideerib ise tänavu kohalike omavalitsuste valimistel.

Viimase EELK praostkonnana pidas tänavu oma sinodit Viljandi praostkond – 20. septembril kogunesid 14 koguduse  vaimulikud ja igast kogudusest kaks värskelt valitud sinodisaadikut.

32 vaimulikku ja 35 ilmikut (27. septembri seisuga) allkirjastavad pöördumise EELK peapiiskopi ja piiskoppide poole, milles öeldakse, et piiskopid peaksid seisma Jumala Sõnale toetuva kiriku õpetuse ja praktika kaitsel.

Piiskop Tiit Salumäe kirjutab selgitavalt oma külaskäigust Inglismaale, kus ta lisaks EELK sealse diasporaapiirkonna külastamisele võttis külalisena osa Meelis Sülla preestriks ordineerimisest Londoni St. Mary-at-Hilli kirikus. EELK ei toimetanud seal ordineerimist, kinnitab piiskop Salumäe.

TiitReiside reisisari „Eestimaa kirikud ja orelid“, mis algas oreliprofessor Andres Uibo juhtimisel juba 2017. aastal, leidis käesoleval aastal toeka jätku, kinnitab üks reisilistest, Kuusalu koguduse õpetaja Jaanus Jalakas.

Rubriigis „Eesti vileorel“ tutvustab Eesti vanimat orelit, mis asub Saaremaal Kihelkonna kirikus, orelimeister Olev Kents, kelle orelitöökoda sai 2016. aastal Kihelkonna koguduselt tellimuse selle oreli restaureerimiseks.

Esimesest oreliprofessorist Peeter Südast, kes on pärit Saaremaalt Lümandu vallast, kirjutab oreliprofessor Andres Uibo, alustades nii: „Ka Eesti kõrvalisemast maanurgast võib sirguda mees, kes üle maa tuntuks saab.“ 

Tuleb vahet teha lapsikusel ja lapselikkusel, kinnitab lehejutluses Kadrina õpetaja Meelis-Lauri Erikson. „Lapselik usaldus on see, mis laseb inimesel vastu võtta taevariiki,“ kinnitab vaimulik.

Lisa kommentaar