Eesti Kirik 29.12.2021

Eesti Kirik 29.12.2021

Eesti Kirik 29.12.2021

“Kirikus jätkan käimist ja vaimulikuna vajadusel ka teenimist, aga tegevvaimulikuks olemisele tõmban aastavahetusel selgelt joone alla,” märgib üle 30 aasta EELKs teeninud õpetaja Avo Kiir, kes algavast aastast kuulub emerituuri.

Lõppevast aastast kokkuvõtteid tehes märgib peapiiskop Urmas Viilma, et EELK on ühiskonnas pildil ja pakub avalikkusele huvi. Kirikupea mureks on, kuidas kujundada kiriku mainet suunas, et senisest rohkem elanikke määratleksid ennast luterlastena.

Vaba Akadeemia ja Tallinna Ülikooli kirjastus esitlesid Tartus teoloog dr Alar Laatsi raamatut “Idakristlusest ida: jakobiidid, nestoriaanid ja teised”, mis tutvustab orientaalset kristlust ehk arhailisi mitteeuroopalikke ristiusu suundi.

Aeg ei ole inimeste kätes, vaid on Jumala kingitus, toonitab juhtkirjas kirikumuusika juhatuse esimees Tuuliki Jürjo, kes innustab lugejaid aega kalliks pidama.

“Uusaastasoovide nimekirja kirjutage kindlasti, et märkamine on oluline,” soovitab kolumnist Sigrid Põld, kes tänase sünnipäevalapsena vahendab oma kogemust kogukonnale jõulumaa korraldamisest, mida väisas üle tuhande inimese.

Nelli Vassila nendib lõppenud jõulupühi meenutades, et väga paljud inimesed tajusid üksildust ja kõrvale jäämist. Hingehoidjana kutsub ta olema ligimesele toeks. 

Koroonakriisist Lätis ülevaadet andes toonitab Rain Soosaar, et meie naabermaa luteri kiriku juhtide väljaütlemised vaktsineerimise küsimuses on tasakaalukad, aga ühiskonnas on kehtestatud vaktsineerimiskohustus kõigile, kes oma töös puutuvad kokku teiste inimestega. 

Evangelist Johannese päeval, 27. detsembril anti dirigent ja laulja Endrik Üksväravale üle Haapsalu Püha Johannese koguduse teenetemärk Johannese Rist.

Jõulukuu algul õnnitles Alma Leppikut sünnipäeva puhul Lääne-Nigula kogudus, sest sealses kirikus on sajand elanud vanaproua ristitud, leeris käinud ja laulatatud.

Otsekui tänuks kogu eesti rahvale jõuluõhtu jumalateenistuse teleülekandest loodud pühadetunde eest tegid Eesti ettevõtjad Kirikufondi kaudu Puhja kogudusele 8500 euro suuruse jõulukingituse, mille eest koguduse õpetaja Tiit Kuusemaa lahkeid annetajaid südamlikult tänab. 

Aastavahetus on nagu mäkke ronimisel tippu jõudmine, kirjutab lehejutluses emeriitpiiskop Einar Soone ja täpsustab: hetkeks peatud, puhkad, tõmbad hinge, vaatad tagasi tuldud teele, näed kaugemale, avaramalt ja taas laskud alla mäejalamile, tavapärasesse elu- ja töörütmi.

Eesti Kirik soovib oma lugejatele meeleolukat aastavahetust ja head uut, Issanda aastat 2022

Lisa kommentaar