Kiriku kohta ilmub mahukas artiklisari

Kiriku kohta ilmub mahukas artiklisari

Kuvatõmmis Eesti Päevalehe artiklist

Alates tänasest ilmub kiriku kohta Levila ja Eesti Päevalehe koostöös mahukas artiklisari. Selle nädala jooksul avaldatakse mõlemas väljaandes kokku kuus artiklit, milles uuritakse kiriku mõju Eesti poliitikas ja ühiskonnas.

Eesti Päevalehe ajakirjanik Holger Roonemaa kirjutas EELK vaimulikele ja kogudustele sarja tutvustuseks järgmist: „Levila ja Eesti Päevalehe koostöös valminud artiklisari tutvustab avalikkusele EELK rolli Eesti ühiskonnas. Rääkisime kümnete vaimulike, poliitikute ja ametnikega, käisime kuulamas jutluseid üle Eesti, ükskord aitasime tassida kirikuõpetajal kirstu ning korduvalt istusime peapiiskopi väikeses kabinetis. Antud sarjas vaadatakse kirikut väga mitme nurga alt: kogukonnahoidja ning poliitilise lobistina, viimase suitsuna külas ja maksumaksja rahasaajana, sisemiselt vaidlevana ning kirikuvaikuses mōtisklevana. Anname edasi selle, mida kuulsime, nägime ja kogesime. Sarja avalood ilmuvad 23. augustil.“

Levila podcastis Kuidas sündis “Usu võim”? – Levila tutvustavad autorid Daniel Vaarik, Holger Roonemaa, Eero Epner, Mari Mets, Janno Zõbin, Martin Laine ja Oliver Kund sarja ideed ja teemasid tunni aja jooksul juba ka lähemalt.

Ajakirjanikud on kirikuteemadele keskendudes teinud ära suure ja tänuväärse töö. Sari annab EELKle hea võimaluse enda vaatlemiseks läbi kriitilise kõrvalpilgu ja ka eneseanalüüsiks ja sisukaks aruteluks. Ajakirjanikelt on kirikuvalitsuse liikmetele ka juba laekunud pöördumisi täna ilmunud artiklit kommenteerimiseks, kuid oleme EELK poolt vastanud, et esmalt tutvume tervikmulje saamiseks kõigi sarjas ilmunud lugudega ja võtame mahukatesse teemadesse süvenemiseks enne omapoolse vaatenurga tutvustamist rahulikult aega.

Artiklisarja tänases avaloos uuritakse lähemalt, miks on kirik pidevalt kasvatanud oma mõju ühiskonnas: „Kirikut huvitavad poliitikas prestiiž ehk enda olulisus, sobilike seaduste vastuvõtmine ja sobimatute muudatuste blokeerimine ning raha. Kõigi kolme eesmärgi saavutamisel on luteri kirikut viimastel aastatel saatnud hoogne edu. Nii selgub Eesti Päevalehe ja Levila koostöös valminud uurimusest.“ Levilas ilmus kuudepikkuse uurimistöö põhjal kirjutatud artikkel „25 pühapäeva, 35 kirikut: millest räägib kirik oma liikmetele?”).

Meeldib 2

Lisa kommentaar