Kirikuvalitsus otsustas praeguste piiskoppide ametiaega pikendada

Kirikuvalitsus otsustas praeguste piiskoppide ametiaega pikendada

Piiskop Tiit Salumäe, peapiiskop Urmas Viilma ja piiskop Joel Luhamets jumalateenistusel Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus (Foto: Kirik&Teoloogia)

Eile, 04. mail toimunud kirikuvalitsuse istungil otsustati esitada Kirikukogu järgmisele istungjärgule kinnitamiseks eelnõu, mille kohaselt praeguste piiskoppide Joel Luhametsa ja Tiit Salumäe ametiaega pikendataks veel kahe aasta võrra kuni uute piiskoppide valimiseni.

Piiskopkondade loomise kasuks otsustas EELK Kirikukogu möödunud teisipäeval, 27. aprillil toimunud istungjärgul. Lisaks täpsustati edaspidiseks piiskopi ameti sisu ja piiskopkonna kui kiriku uue struktuuriüksuse mõistet.

Nii on piiskop edaspidi peapiiskopi abiline mitte piirkonna, vaid piiskopkonna, diasporaa piirkonna või tööala juhtimisel. Lisaks asukohalinnale võib kinnitada ka piiskopi katedraalkiriku.

Kirikukogu kinnitas EELK põhikirja muudatuse, mille kohaselt määratleti eraldi struktuuriüksusena piiskopkond. Samuti täpsustati Tallinna toomkiriku rolli Eestimaa peakirikuna ja selle kasutust kiriku vajadusteks peapiiskopi katedraalina. Vastuvõetud muudatused jõustuvad 1. novembril 2021.

Kirikukogu ehk kiriku parlamendi uue koosseisu pädevuses on otsustada, mitu piiskopkonda tulevikus luuakse ja millistest praostkondadest piiskopkonnad koosnevad. Enne seda toimuvad arutelud praostkondades ja ka kirikus laiemalt.

Lisa kommentaar