Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Tarmo Kulmar (Foto: UT ajakiri)

Advendiaja 4. pühapäev, 19. detsember. Tänase päeva teema on: Issand on lähedal. Palvesõna ütleb Tartu praostkonna vikaarvaimulik Tarmo Kulmar.

Ja tema juurde tulles ütles Gabriel: „Rõõmusta, sina armuleidnu! Issand on sinuga!“ (Lk 1, 28)

Nõnda lausus Galilea külas Naatsaretis ingel Gabriel Maarjale, tehes talle teatavaks lapseootele jäämise ja poja sünnitamise, kes saab nimeks Jeesus. See oli rõõmusõnum mitte ainult naisele, kes peatselt emaks sai, vaid kõikidele inimestele kõikidel aegadel, sest selle poisslapse sünd, elu ja surm pidi neile lunastuse tooma. Ent loomulikult ei ei osanud seda sündmust keegi oodata, kuigi prohvetid olid Messia tulekut ammugi kuulutanud.

Ootamisega on sageli nii, et millalgi ootaja väsib. Siis tekitab äkiline täidemineku kuulutamine hämmastust ja uskumatust. Maarja ei uskunud samuti, eriti arvestades käima peale saamise asjaolusid. Issanda ingli tulek inimeste sekka ise oli kindlasti argument, aga enamgi veel tema sugulase Eliisabeti rasestumine vanas eas. Kõik läks täide. Kuulutuse täitumine paneb ka uskmatu uskuma.

Poja saamine oli rõõm kogu perele, emaks saamine eriti emale endale. Kuulutatud Messia tulemine rõõmustas neid, kes sellesse uskusid. Jeesuse õpetus oli lohutuseks jüngritele, kes kuuldu endale südamesse kirjutasid, kuigi nende endi maise elu lõpp tõi enamikule neist valu ja vaeva. Aga kaugeleulatuvalt on Jumala poolt Kristuse inimkonnale kinkimine olnud ja on suurim rõõmusõnum kõikidele inimestele, kes seda uskusid ja seda usuvad.

Jeesuse sünni meenutamine on rõõmus sündmus iseenesest. On kahju, et selle tähistamist varjutab tänapäeval aegsasti algav kaubitsemismelu ja kasuiha. Samas on jälle tore, et inimestel on sellest sündmusest enesest rõõmu, mis aitab tuua rohkesti hingesoojust külma ja sombusesse talve, eriti kui teinekord lundki ei ole. Eriti rõõmustavad jõulude saabumise üle lapsed, ja see teeb nüüdispühade varjukülje kuhjaga tasa. Ja eks ole me kõik Jumala lapsed, kes me tunneme rõõmu ilusatest ja headest Jumala andidest.

Me palume: Armas taevane Isa. Palun hoia ja kaitse meie habrast maailma ja kõiki inimesi, anna rahvastele rahu, pandeemia kadu ja kurnatusest kosumist. Samuti palun hoia ja kaitse meie armsat Eestimaad, anna meile rahu, tervist ja edenemist. Aga eriti palun vaata oma helde armuga kõiki kannatajaid, kes on muredes enda ja oma lähedast pärast, haigustes ja valudes, vanadusnõtruses ja vaevades. Palun anna kõigile meile lohutust ja rõõmu Sinu ainusündinud Poja Jeesuse Kristuse, meie Lunastaja kannatamise pärast. Palun kingi kõikidele inimestele jõulurõõmu pühad ja valgusta neid lootusega paremale tulevikule. Issand, ole meiega! Aamen.  

Tarmo Kulmar

Lisa kommentaar