Urmas Viilma: Juuditi võitlus viirusega

Urmas Viilma: Juuditi võitlus viirusega

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: EELK Konsistoorium)

Tänase naistepäevaga seonduvalt pühendab peapiiskop Urmas Viilma oma Delfi uudisteportaalis ilmunud arvamusloo riigi eesotsas olevatele naistele, kellele on praeguses koroonapandeemias langenud suur vastutus. Kirikupea julgustab neid Piiblist tuttava naistegelase Juuditi eeskujul tegema vapraid otsuseid, et kurnavale ja viletsust külvavale pandeemiale lõpp teha.

Peapiiskop Viilma tõdeb, et läbi ajaloo on olnud põhjust tunnustada paljude naiste julgust teha otsuseid ja astuda samme, milleks meeste kalkuleerivast mõistusest jääb väheks. „Naistel on vaheda mõistuse kõrval ka süda, mis annab otsustele sageli oluliselt elulisema kvaliteedi ja mõõtme,“ kirjutab Urmas Viilma.

Piiblist leiab tema sõnul suurepäraseid naistegelaskujusid, keda eeskujuks tuua ka tänastele mees- ja naisjuhtidele. „Praeguse koroonakriisi kontekstis, eriti Eestis, kus pandeemia kriisijuhtimine on teadusnõukojas ja Vabariigi Valitsuses naisjuhtide Irja Lutsari ja Kaja Kallase käes, väärib oma otsusekindluse ja riskijulgusega eeskujuks toomist piiblitegelane Juudit,“ kirjutab ta. Varakas noor lesknaine sai võtmetegelaseks olukorras, kus olukord kriitilisemaks muutus ja rahva juhid ei julgenud assüürlaste väejuhile Olovernesele vastu astuda ning jäid ootama oma hukku või orjapõlve. Juudit aga ehtis end parimate rõivaste ja ehetega, et minna vaenlaste väejuhi Olovernesega kohtuma. Mõni päev hiljem naasis Juudit oma kodulinna, kaasas kardetud vaenlase ülempealiku Olovernese pea.

„Otsusekindlus ja lähtumine armastusest oma rahva ja nende Jumala vastu pani Juuditi tegema seda, mida kaine kalkuleerimise ja planeerimise või poliitilise mänguga ei oleks saavutatud,“ tõi peapiiskop esile.

„Koroonaviiruse levik on nagu julma vaenlase pealetung, mis tuleb otsustavalt peatada. Viirusega ei saa läbi rääkida ega veenmise või kavalusega seda tagasi tõrjuda,“ nentis Urmas Viilma ja tõi piltliku võrdluse, et ka pandeemia pea tuleb maha lüüa otsustavalt terava löögiga.

Peapiiskop julgustas tänaseid juhte ühiskonna erinevate eluvaldkondade osapooli koostööle kaasama ja põhjendas: „Selliseks otsustavaks toimimiseks on kogu ühiskond ettevalmistatud ja vaimselt küps  – Juudit peab vaid selle otsuse ära tegema.“

Ta lisab tsitaadi Piiblist, kus lõpeb Juuditi lugu: „Ja ei olnud ühtki, kes oleks Iisraeli lapsi hirmutanud Juuditi päevil ja veel kaua aega pärast tema surma“ (Ju 16:26).

Usun, et õnnelik lõpp on ka võitlusel pandeemiaga. Tahaks juba kogeda selle lõpu algust,“ on peapiiskop lootusrikas.

Loe lisa:

Urmas Viilma: meie naisjuhid koroonakriisis ehk Juuditi võitlus viirusega, delfi.ee 08.03.2021

Lisa kommentaar