Videotervitus ja palverändurite õnnistamine palmipuudepühal 2021

Videotervitus ja palverändurite õnnistamine palmipuudepühal 2021

Palmipuudepühaga on Eestis seotud üks uuema aja traditsioon – eeloleval palverännu hooajal teele asuvate palverändurite õnnistamine Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus. Eelmise aasta eeskujul toimub ka sel palmipuudepühal koroonaviiruse leviku ohu vältimiseks palverändurite teele õnnistamine videotervituse kaudu, mille on salvetanud peapiiskop Urmas Viilma.

Koroonapandeemiast hoolimata võtavad selgi aastal paljud kätte palverännukepi, tõstavad selga seljakoti ja asuvad teele. 2021. aasta on jaakobiteel rändajatele püha aasta, sest 25. juuli ehk apostel Jaakobuse päev langeb pühapäevale. Eesti palverändurite jaoks saab eelolev aasta olema eriline seetõttu, et esimest korda on kaardile märgitud Eesti oma Jaakobitee, mis algab Tallinna Piiskoplikust Toomkirikust ja viib läbi Eesti ja ülejäänud Euroopa apostel Jaakobuse hauale Santiago de Compostelas Hispaanias. 

Eesti Jaakobitee palverändurite kodulehel on Eesti oma jaakobitee kohta kirjas: “Oleme juba pikalt unistanud sellest, et ka Eestist algaks jaakobitee, mille pühaks sihtkohaks on Santiago de Compostela Hispaanias. Püha aastat ette valmistades oleme uurinud kaarte, kõndinud läbi võimalike teid ja suhelnud teele jäävate kogudustega, ning meie ühise pingutuse tulemusena on valminud plaan, kuidas võiks jaakobitee läbi Eesti kulgeda. Pühal aastal kutsume kõiki soovijaid etappide kaupa loodavat teed meiega koos läbi käima.“ 

Palverännak Eesti jaakobiteel 2021. aastal algab praeguse kava kohaselt maikuus ning lõpeb novembris:

7. – 8. mai Tallinna Toomkirik  – Hageri Lambertuse kirik
4. – 5. juuni Hageri Lambertuse kirik – Märjamaa Maarja kirik
23. – 24. juuli Märjamaa Maarja kirik – Pärnu-Jakobi kirik
25.juuli – 1. august Pärnu-Jakobi kirik – Valga Jaani kirik
8. – 9. oktoober palverännak jaakobiteel (marsruut täpsustub)
19. – 20. november palverännak jaakobiteel (marsruut täpsustub)

Täpsem info Eesti jaakobitee esmakordse läbikõnni kohta on leitav Eesti Jaakobitee palverändurite kodulehelt camino.ee.

Meeldib 1

Lisa kommentaar