Eesti Kirik 11.05.2022

Eesti Kirik 11.05.2022

Eesti Kirik 11.05.2022

9. mail toimus Tallinnas Viru keskuses diakooniafoorum. Kohale oli tulnud praktikuid ja teoreetikuid Eesti eri nurkadest. Eesti Diakoonia juht Avo Üprus rääkis mõttest tulla kirikuna rahva hulka.

Eeloleval nädalavahetusel, 14.-15. maini toimub Viljandis koraalimaraton, mis algab laupäeva varahommikul kell 5.15 ja lõpeb pühapäeva pealelõunal. Plaanis on läbi laulda kiriku laulu- ja palveraamatu koraalid.

“Suurem osa nendest pagulastest, kellega olen isiklikult kohtunud, igatsevad esimesel võimalusel kodumaale tagasi jõuda,” vahendab juhtkirjas piiskop Joel Luhamets ja jätkab: “Mu abi nendele peaks olema selline, mis ei põlista nende pagulasestaatust, vaid aitab neil kiiresti kodumaale jõuda, oma riiki ja kodu üles ehitama”.

Mis juhtub siis kui erinevad usundid jäävad mõnel maal ilma kontaktidest usukaaslastega teistest riikidest ning elavad suuresti totalitaarse riigi ideoloogilises mõjusfääris, küsib kolumnist Toomas Jürgenstein. Ta toob hoiatava näite sellest, missuguseks võib muutuda armastust tapmise õhutamiseks kasutav usk.

Tulevikuühiskond nõuab uut tüüpi kirikuid, arvab Tartu Miina Härma gümnaasiumi usundiõpetuse õpilane Karl Johan Krasilnikov ja leiab, et tehnoloogial on religioonis rohkem eeliseid.

Tartu Maarja koguduse neli tornikella valati Saksamaal Gescheris. Koguduse delegatsioon eesotsas koguduse vaimulik Timo Švedkoga käis kohapeal huvitavat protsessi oma silmaga vaatamas, reisimuljeid vahendab koguduseliikmest ajakirjanik Rita Puidet.

Viljandi prastkonna sinodikoosolekul Mõisakülas anti kiriku sõbra tiitel ERR ajakirjanikule Aivi Parijõele saatesarja “Tähendamisi” eest, kus alates 2019. aastast on tutvustatud Eestimaa pühakodasid ning kõik Viljandimaa kirikud on sarja kaudu vaatajateni jõudnud. Praostkonna aasta sõbra aunime pälvis Viljandi Pauluse ja Karksi koguduse õpetaja Allan Praats.

Sõja- ja muud uudised võivad ajendada ehk nii mõndagi inimest astuma tavapärasest erineval ajal kiriku uksest sisse, väljendas Pärnu praostkonna praost Tõnu Taremaa mõtet Vigalas toimunud praostkonna sinodikoosolekul.

Võru kogudus võttis enda kanda Petseri koguduse järje korraldada sinod. Esimest korda viibis selle kirikupiirkonna sinodikoosolekul piiskop Tiit Salumäe, kelle vastutusala on ka diasporaakogudused.

Lehejutluses kinnitab Keila koguduse õpetaja Mattias Burghardt, et uuesti loodud inimene on kannatlik kuulaja. Küsimusele, kas siis ainult vaga introvert pääseb taevasse, vastab ta, et rääkida võib, aga mitte vihakõne, vaid ikka armastusest kantud juttu.

Meeldib 2

Lisa kommentaar