Eesti Kirik 16.02.2022

Eesti Kirik 16.02.2022

Eesti Kirik 16.02.2022

Tallinna Toompea Kaarli koguduse juures tegutsev Kaarli kool jätkab eelolevast sügisest gümnaasiumiastmega. Tausta selgitavad direktor Signe Aus, õppejuht Helen Treier ja infojuht Meelis Holsting.

Ilumäe kiriku uus tornikell on küll jõudnud Hollandi kuninglikust Eijsboutsi valukojast Ilumäele, aga kella helinat tuleb veel oodata. 

Juhtkirjas nimetab piiskop Joel Luhamets, et kirikukalender kuulutas preestrite paastuaja alanuks. See vaimulike paast algab natuke varem kui Kristuse kannatusajaga seotud suur paast, sest Pauluse põhjendusel on sõna kuulutajatele esitatud suuremad nõudmised.

Kaplanid toetavad kaitsetahet, kinnitab Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm ja selgitab, et oleme selle aasta algusest omapärases olukorras, kus militaarvaldkonnas tegutsevaid kaplaneid juhib kaks peakaplanit – kaitseväel oma ja Kaitseliidul oma.

Õnnelik on inimene, kes paastuaega hästi kasutab, kinnitab kolumnis vaimulik Toomas Nigola tuletades meelde, et möödunud pühapäevast hakkavad kirikukalendris üha enam esile kerkima paastuaja ja paasapühadega seotud teemad.

Vaimulike Konverentsi juhatus valis endi keskelt esimeheks praost assessor Anti Toplaane ning otsustas, et järgmine konverents toimub ülikoolilinnas Tartu.

Pastoraalseminari uue õpperühmana on alustanud preestrikoolitust pikka aega diakoniametiga EELKs teeninud neli vaimulikku: Kätlin Liimets, Triin Simson, Erkki Juhandi ja Ahti Udam.

Esmaspäeval algas tulude deklareerimine ja kolmandat aastat järjest saab inimene soovi korral oma enam makstud tulumaksu või osa sellest suunata annetuseks. Valida saab heategevuslike ühingute seast, kelle hulka kuuluvad ka kogudused.

7. veebruaril 50aastaseks saanud Urmas Paju on Võnnu kogudust vaimulikuna teeninud peaaegu 20 aastat. Kui Võnnu kirikus on jõuluõhtul ka 700 inimest, on kirik ikka pooltühi, sest see maakoguduse pühakoda mahutab 1200 inimest istuma ning põrandapinda on üle 1000 ruutmeetri.

2010. aastal Eestis aasta kodaniku tiitliga pärjatud Hollandist pärit Piet Boerefin tegeleb toiduabi jagamisega ja selgitab, et Toidupangaga teevad head koostööd paljud kogudused üle Eesti. 

Homme, 17. veebruaril kuulutab Eesti Meediaettevõtete Liit pressipeol välja aasta ajakirjaniku 2021. Üheks nominendiks on Eesti Kiriku kolleegiumi liige, Maalehe ajakirjanik Bianca Mikovitš.

Toronto Peetri kogudus koostöös väliseesti muuseumiga korraldas 12. veebruaril veebikonverentsi “Eestikeelne kirikulaul  475 ja kiriku laulu- ja palveraamat 39. Väliseestlaste panus eesti kirikurahva lauluvarasse”, mis on huvilistele järelevaadatav.

Lehejutluse “Olla valmis Jumala kutseks” kirjutab EELK reservõpetaja Soomes Urmo Saks.

Meeldib 1

Lisa kommentaar