Eesti Kirik 16.03.2022

Eesti Kirik 16.03.2022

Eesti Kirik 16.03.2022

„Õudus – pommirahe all ägav pealinn –, mis 1944. aastal, 78 aastat tagasi, Tallinnas toimus ja mida läbi hingetraumade oleme põlvkondade kaupa mäletades endaga tänasesse päeva toonud, on meeles ning südames. Häving ja surm, mis kestab Ukrainas juba kolm nädalat, toob selle kõik hoopis teisel viisil nii ängistavalt lähedale,“ kirjutab toimetaja Kätlin Liimets esilehel.

Ukraina sõjaohvrite mälestuseks helistatakse kirikukelli igal kolmapäeval kell 12.00.

Eesti Kirik käis külas Ukraina kreekakatoliku kiriku kogudusel Tallinna vanalinnas ja tegi intervjuu kolm aastat kogudust teeninud Ukrainast pärit preestri Roman Kikhiga.

Esmaspäeval tähistati emakeelepäeva. Vabariigi presidendi kantselei trepil loeti sel puhul ette lugejate lemmikteoseid. Peapiiskop Urmas Viilma valikuks oli Piibel.

Ukraina on usuliselt kirev ja rikkaliku ajalooga maa, kinnitab kirikuloolane Priit Rohtmets, kelle mahukas artikkel aitab lugejal mõista Ukraina usulist minevikku. 

„Ma arvan, et need talvepäevad lähevad vist ajalukku kõige väiksema osalejate arvuga. Viis aastat tagasi oli üle 200 osavõtja. Hetkeolukorda arvestades otsustasime vastu võtta kuni 50 inimest, kuid selleni seekord ei küündinud. Sellest hoolimata oli kõik nii tehtud, nagu kohal oleks 200 inimest. Positiivseks pooleks sai tihe läbikäimine, kõik tundsid end kui meeskonna liikmed. Võib ütelda, et väga eksklusiivne laager,“ kirjutab Põltsamaa koguduse õpetaja Markus Haamer noorte talvepäevadest.

Soovime palju õnne ja õnnistusi piiskop Joel Luhametsale, kel täitub 19. märtsil 70 eluaastat, ja Häädemeeste koguduse õpetajale Tauno Tederile, kes tähistas 11. märtsil juubelit.

Tallinna toomkogudus ja linlased on tänulikud ja ootusärevuses, sest alanud on linna kõige vanema hoone, toomkiriku tornikiivri restaureerimine.

„Minule õpetati omal ajal, et kui inimene tuleb oma konfliktiga nõustaja juurde, tahab ta sageli vaid kolme asja. Ütle, mida ma tegema pean. Ütle, et ma olen kõik hästi ja õigesti teinud. Palun mine ja pane sellele kurjamile aru pähe. Paraku valmistab lepitaja oma neutraalsuse tõttu kõigi nimetatud kolme ootuse osas pigem pettumuse,“ kirjutab lepitamisest religiooni- ja suhtlemispsühholoog Tõnu Lehtsaar.

Elust, surmast ja kõige selle eesmärgist siin päikese all mõtiskleb kunstnik Liive Koppel.

Diakon Robert Bunder on võtnud sel kriisiderohkel ajal ette küsida, millal oli viimati hetk, kui meie usk Jumalasse pakkus meile rõõmu.

„See, mis on inimestele võimatu, on Jumalale võimalik. Tal on võimalik igas inimeses äratada usku ja kivise südame asemele panna armastav süda,“ kirjutab paastuaja kolmanda pühapäeva lehejutluses Urvaste koguduse õpetaja Üllar Salumets.

Lisa kommentaar