Eesti Kirik 19.01.2022

Eesti Kirik 19.01.2022

Eesti Kirik 19.01.2022

Järgmisel nädalal toimub EELK vaimulike konverents teemal “Hirmust ja armust“. Õpetajad Kaido SaakJane VainTauno Teder ja Margus Suvijagavad, milliste ootustega lähevad konverentsile.

„Oli ka vaidlemist ja kahe inimese mälestuste ristumist, ent kokkuvõttes päädisid kõik jutud konsensuslikus tõdemuses – Peeter Kaldur on inspireeriv mentor,“ kirjutab Liina Raudvassar esilehel Jõhvi koguduse õpetaja kohtumisest oma õpilastega.

„Siiski langes konsistooriumi otsus praegust instituudi finantsmajanduslikku seisu, eelseisvat akrediteerimist ning üldkiriklikke hoiakuid ja ootusi arvesse võttes rektorikogemusega Ove Sanderi kasuks,“ kommenteerib usuteaduse instituudi rektori valimist peapiiskop Urmas Viilma. Lugeda saab ka usutlust 14. veebruaril rektori ametis alustava dr Ove Sanderiga.

Aasta 2022 on kuulutatud Eestis raamatukogude teema-aastaks. See on inspireerinud kolumnist Kristel Engmani ja Eesti Kiriku peatoimetaja emeeritus Sirje Semmi mõtisklema ja pilku heitma ka koguduste raamatukogudesse.

Suure loo keskmes on orelimeister Hardo Kriisa ja tema töökoda Rakveres. Külas käis peatoimetaja Liina Raudvassar.

Puhja koguduses on viis aastat tegutsenud kandlering, mida juhendab Anneli Klaus.

Detsembrist saab Tartu ülikooli muuseumis avastada saladuste kambrit. Saab uurida, milline võis praegu varemeis toomkirik keskajal välja näha, kuhu kadus kõige tähtsam reliikvia, miks maeti pühakotta maha raiutud peaga mees ja miks on katedraali pühakud just Peetrus ja Paulus. Soovijad saavad ehitada ka keskaegset linna, kuulata pihitoolis ladinakeelseid palveid ning vaadata keskaegse toomkiriku võimalikku interjööri läbi virtuaalprillide.

TÜ kultuuriteaduste instituudi maailmakirjanduse teadur ja Tartu Ülikooli-Jaani koguduse juhatuse esimees Tiina-Erika Friedenthal kirjutab Riia Peetri kiriku ülempastorist Paul Oderbornist (ca 1556-1604) ja tema 15salmilisest laulust „Teie kristlased, ärge olge kurvad, kui maailm teile häda teeb.“

Lehejutluse kirjutas Rapla koguduse õpetaja Mihkel Kukk.

Lisa kommentaar