Kunstitudengid rajasid Vilsandile kolumbaariumi ja seda tähistava maamärgi

Kunstitudengid rajasid Vilsandile kolumbaariumi ja seda tähistava maamärgi

Õpetaja Rene Reinsoo ja peapiiskop Urmas Viilma ühispilt tudengite loodud “Pesas”. (Foto: peapiiskop Urmas Viilma)

Tuhaurnide matmispaiga ning seda tähistava maamärgi „Pesa“ rajasid Eesti Kunstiakadeemia tudengid vilsandlasest sisearhitekti Ardo Hiiuväina ja teiste juhendajate käe all.

Vilsandi kalmistu kõrvale paigutatud pesasümboolikaga rajatis moodustab värava alale, kuhu tulevikus saab hakata sängitama tuhaurne. Peapiiskop Urmas Viilma avaldab lootust, et kolumbaariumile lisaks avatakse saarel taas ka väike kalmistu kirstumatuste tarvis.

Projekti ette valmistades viisid tudengid end matusetavadega süvitsi kurssi, kuulates nii EELK peapiiskop Urmas Viilma loengut matustest ja tavadest kui EKA emeriitprofessor David Vseviovi loengut elust ja surmast. Arhitekt Tomomi Hayashi avas idamaiste kultuuride matmistavasid ja kombeid ning ning kuna materjalina sooviti kasutada puitu, rääkis arhitekt Sille Pihlak ka puidu väärindamisest, sest materjalina sooviti kasutada kindlasti puitu. Koos saarerahvaga valiti tudengite erinevate ideearenduste seast välja töö pealkirjaga “Pesa”.

Pesakujulise kolumbaariumi idee on inspireeritud Vilsandi rohketest merelindudest. Ühtlasi on just Vilsandi lähedale Kihelkonna kirikumõisale kuulunud Vaika laidudele 1910. aastal loodud linnureservaat Baltimaade vanim looduskaitseala. Peapiiskop Urmas Viilma märgib oma Facebooki lehel, et sõna „kolumbaarium“ on algselt tähistanud tuvimaja või linnumaja, kus hoiti kodu- ja kirjatuvisid.

Kolumbaariumi pühitses peapiiskop koos Kihelkonna koguduse õpetaja Rene Reinsooga, kelle teenitava koguduse territooriumile jääb ka Vilsandi saar.

Lisa kommentaar