Näitus graafik Evi Tihemetsa pühapäevapiltidest jagab rõõmu Viimsi kirikus

Näitus graafik Evi Tihemetsa pühapäevapiltidest jagab rõõmu Viimsi kirikus

Viimsi Püha Jaakobi kirikus on väljas augustis 90. sünnipäeva tähistanud graafik Evi Tihemetsa näitus „Rõõm Pühapäevast“.

Näituse mõte sai alguse kunstihoone ateljeest väljakolimisel, mille käigus avastas kunstnik ammu unustatud tööd. Teosed pärinevad 1999. aastast, mil need oli väljas kevadisel näitusel Kastellaani maja galeriis. Tookordse näituse nimi oli „Pühapäevapildid“, nüüd siis „Rõõm pühapäevast“. Pealkiri näitusele oli tol korral tulnud iseenesest. „Oli rõõmus kevadine aeg ja intensiivne tööperiood. Võib olla oli põhjus veidi ka selles, et mõned tööd olid pühapäeval tehtud,“ meenutas Tihemets.

Kõik välja pandud tööd olid nii tol korral kui ka nüüd kollaaži tehnikas ja puitalusel. „Tahaksin sel puhul oma venda meenutada, kes oli puidutöö meister ja rõõmsalt nõus tegema mulle aluseid, mille peale sai kergesti trükitud graafilisi töid kleepida,“ rääkis kunstnik. Ta lisas, et tegemist on ainueksemplaridega. „Neid töid oli päris tore paarikümne aasta tagant avastada ning näitust on olnud väga põnev uuesti kokku panna ja mõtestada.“

Evi Tihemets on vaatamata kõrgele vanusele loominguliselt aktiivne ka praegu. Möödunud paarikümnele aastale tagasi mõeldes nentis ta, et käsitööoskus pole selle ajaga muutunud, kuid formaadid on suuremaks läinud. Viimasel ajal on tema näitused peamiselt kirikutes toimunud – Viimsi Püha Jaakobi kirikus ja Tallinna Jaani kirikus. Kunstniku sõnul on kiriku jaoks näituse tegemine suunatud tegevus.

„Soovin, et kui pühapäeval algab jumalateenistus, saaksid inimesed rõõmsama meeleolu ja seda isegi siis, kui ilm on väljas hallikas. Et oleks rõõm käimisest ja millegi positiivse nägemisest.  Tore, kui märgatakse ka tehnilist poolt ja see kellelegi meeldib,“ mõtestas Evi Tihemets  uut näitust. Ta lisas, et graafikale omaselt, mida lähemalt seda vaadelda, seda enam detaile märkab ja vahel hakkavad inimesed nägema isegi rohkemat, kui sinna pandud on.

Evi Tihemets, alates 1968. aastast Evi Viires, on sündinud 21. augustil 1932 Tapal. 1958. aastal lõpetas ERKI raamatugraafikuna. Alates kunstiinstituudi lõpetamisest on ta osa võtnud kõigist eesti graafika näitustest nii Eestis kui ka välismaal. Pälvinud mitmeid graafikapreemiaid, millest viimatine on 2013. aastal Kristjan Raua preemia seitsmest isikunäitusest koosneva 80. juubeliaasta sarja eest.  

Kirik avatud T-R 14.00-18.00

Näituse kuraator Erkki Juhandi, erkki.juhandi@eelk.ee

Lisa kommentaar