Paide ajalooline kirikuraamat jõudis tagasi Eestisse

Paide ajalooline kirikuraamat jõudis tagasi Eestisse

Fragment kirikuraamatu tiitellehest. Foto: Janis Tobreluts

Raamat asus aastakümneid Saksamaal perekond von Tiesenhauseni valduses. Paar aastat tagasi käis konsistooriumi arhivaar Janis Tobreluts Saksamaal Darmstadtis baltisaksa genealoogia seltsi toonase esimehe Andreas Hanseni kutsel genealoogide päeval pidamas ettekannet baltisaksa genealoogilistest allikatest Eesti kirikuarhiivides. Ettekandes oli muuhulgas juttu ka ajaloolistest kirikukroonikatest ja võimalusest, et vahel sisaldavad kirikukroonikad põnevaid perekonnaloolisi teateid.

„Pärast ettekannet tuli minu juurde proua Guta Kruse, sündinud von Tiesenhausen ja teatas, et tema valduses on Paide kirikukroonika,“ räägib Tobreluts. „Samuti ütles proua, et ehkki raamat sisaldab tema esiisa Paide kirikuõpetaja Engelbrecht von Tiesenhauseni kroonikamärkmeid ja on seetõttu väga oluline nende perekonnale, on see täisnahkköites raamat siiski osa Paide kirikuarhiivist.“  Veel mainis pastor von Tiesenhauseni järeltulija Janis Tobrelutsule, et ehkki tal on kahju raamatust loobuda, ei tohi ega saa ta seda köidet pidada üksnes enda ja oma perekonna omandiks.

Kirikuraamatusse on oma sissekandeid teinud ka Paide kirikuõpetaja Engelbrecht von Tiesenhausen, kes on fotol koos poegade Otto ja Hansuga. Foto: Charles Borchardt

Käesoleva aasta juunis kui arhivaar Tobreluts käis Knüpfferite perekonnapäeval peetava ettekande tõttu taas Saksamaal ning külastas von Krusenstjernide ja vürst Barclay de Tolli-Weymarni järeltulijaid, andis Bayreuthis elav proua Kruse ajaloolise köite talle Eestisse toomiseks kaasa.

Tegemist on Paide kirikuraamatuga, mille 635 leheküljel on sissekandeid ajavahemikust 1739–1919, hõlmates nii ühtekokku 180 aasta pikkust perioodi Paide Püha Risti koguduse ajaloost. Meetrikat ja koguduseliikmete loendeid raamat ei sisalda, küll aga koguduse tolleaegse peamise juhtorgani kirikukonvendi protokolle aastatest 1768–1919, kirikukohtu protokolle 1745–1827, 18. sajandi inventaariumeid, Paide kirikuõpetajate loetelusid, visitaatorite sissekandeid, kassaraamatut 1739–1833 jms. Samuti on raamatus kirikuõpetaja Engelbrecht vabahärra von Tiesenhauseni kroonikamärkmed ajavahemikust 1868–1878.

Guta Kruse ja Janis Tobreluts koos Paide kirikuraamatuga Bayreuthis 17. juunil 2022. Foto: Günter Kruse

Unikaalne köide jääb säilitamiseks Tallinna Toompeal asuvasse EELK konsistooriumi arhiivi, kuhu on koondatud kaalukas osa EELK valduses olevast ajaloolisest arhiivivarast. Koostöös Rahvusarhiiviga kirikuraamat digiteeritakse ja digitaalne koopia saab kasutatavaks rahvusarhiivi digiteeritud allikate portaalis Saaga. Samas veebikeskkonnas on juba aastaid kasutatavad EELK koguduste perekonnaloolisi andmeid sisaldavad arhivaalid ning sinna on aastate jooksul jõudumööda digiteeritult juurde lisatud ajaloolisi visitatsiooniprotokolle, kirikukroonikaid ning EELK väliseesti koguduste materjale.

1 – Fragment kirikukonvendi protokolli algusest 29. maist 1790. Foto: Janis Tobreluts

2 – Fragment 1743. aasta invenaatriumist. Foto: Janis Tobreluts

3 – Konvendiprotokollile on alla kirjutanud ka Engelbrecht von Tiesenhausen. Foto: Janis Tobreluts

Meeldib 2

Lisa kommentaar