Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Annely Neame (Foto: Tallinna Jaani koguduse Facebooki leht)

Ülestõusmisaja 2. pühapäev. Palvesõna ütleb Tallinna Jaani koguduse õpetaja Annely Neame.

Tänasel pühapäeval on nimetusi mitu: kõigepealt „Ülestõusnu tunnistajad“. Ja seejärel „Quasimodo geniti“ ning „Dominica in albis“. Need ladinakeelsed suured ja vägevad sõnad on väga ilusa ja vägeva tähendusega: „Quasimodo geniti“ – ‘nagu äsja sündinud lapsed’ – ja „Dominica in albis“ – ‘valge pühapäev’.

Need nimetused viitavad ülestõusmispühal ristituile, kes sageli kandsid sellel pidulikul uuestisünni talitusel valgeid rõivaid. Tänapäeval on samuti tavaks ristitav laps riietada valgesse ristimiskleiti ning mõnel pool kannavad ka täiskasvanud ristimisel albat või muid valgeid rõivaid. Jumal sünnitab ristimisel inimese uuesti, veest ja vaimust osa saades on ta nüüd Ülestõusnu tunnistaja. Kristuse surmast ja ülestõusmisest mittetunnistamine on võrdne truudusetusega ja isegi riigireetmisega. Ja miks peaksimegi reetma Teda, kes on ennast meie eest andnud ja kes on meile vägev Jumal ja hea Kuningas, kes on meid päästnud kurjuse ja igavese surma käest.

Prohvet Jesaja kirjutab: „Teie olete minu tunnistajad, ütleb Issand, ja minu sulane, kelle ma olen valinud, et te teaksite, usuksite minusse ja mõistaksite, et mina olen see: enne mind ei ole olnud ühtegi jumalat ega tule ühtegi pärast mind. Mina, mina olen Issand, ei ole muud päästjat kui mina. Mina olen teatavaks teinud, päästnud ja kuulutanud, aga mitte mõni võõras teie hulgas; teie olete minu tunnistajad, ütleb Issand, et mina olen Jumal“ (Js 43:10–12).

Tõlgendusvõimalusi võib ju otsida, kuid pühakiri on siin pigem otsekohene: Jumal on Kuningas, Ta on meid päästnud ja Tema rahva ülesanne on seda kuulutust levitada kõikidele ja kõikjal, et mitte ükski ei jääks kadunuks. Jeesus suri kõikide inimeste eest ja kõik väärivad osa saada Tema ülestõusmisest, sest Ta armastab meid kõiki. Tema ristisurm ja ülestõusmise vägi on meie maailma reaalselt muutev vägi, ilma Temata ei saa me midagi teha. Ta pakub oma abi ja aitab meid ka – kui keegi seda veel ei tea, siis meil on veel aega olla Tema tunnistajad. Oleme siis seda ja räägime kõikidele ja igal pool, et Jumal on hea!

Palve: Jeesus, Sa oled mulle armas! Sina tead, et ma armastan Sind! Ma tahan olla Sinu ligi ja koos Sinuga, sest Sinu juures on hea. Mitte miski pole võimatu koos Sinuga, Sinu sõnad on kosutus mu hingele ja jaks mu kehale. Sinu võim teeb võimatu võimalikuks ja sellest tahan ma tunnistada kogu oma eluaja ja nii palju, kui minust sõltub, teen seda ka. Aita mind ülejäänuga, sest ma väsin ja mõnikord lihtsalt ei julge Sinust rääkida ja isegi Sind uskuda. Anna mulle ka tarkust mitte pärleid sigade ette loopida ja usaldada Sind, et mõnikord on parim tunnistus vaikimine.Las Sinu rahu valitseb minus, meie koguduses ja meie maal. Lõpeta sõda Ukrainas ja lase kõikidel asjaosalistel Sulle alistuda ja Sind selle eest tänada ja kiita.

Aamen.

Lisa kommentaar