Pühapäeva palvesõna

Pühapäeva palvesõna

Õpetaja Arne Hiob (Tallinna Jaani kiriku ja koguduse Facebooki leht)

Nelipüha. Tänase pühapäeva teema on Püha Vaimu väljavalamine. Palvesõna ütleb Tallinna Jaani koguduse õpetaja Arne Hiob.

See ei sünni väe ega võimu läbi, vaid minu Vaimu läbi, ütleb vägede Issand. Sk 4:6

Nelipüha on Püha Vaimu püha. „Mina usun Pühasse Vaimusse,“ kõlab apostliku usutunnistuse kolmas usuartikkel. Esimeses artiklis oli tunnistus Isast: „Mina usun Jumalasse, kõigeväelisse Isasse, taeva ja maa Loojasse!“ Seda artiklit tunnistavad juudid ja kristlased üheskoos.

Teises usuartiklis on tunnistus Pojast: „Ja Jeesusesse Kristusesse, Tema ainsasse Pojasse, meie Issandasse!“ Jeesusega on seotud suurimad kirikupühad ja kiriklikud ajad – jõulud, ilmumisaeg, kannatusaeg, suur neljapäev, suur reede ja ülestõusmispüha. Seda artiklit Jumala Pojast usuvad ja mõistavad ainult kristlased.

Kolmanda usuartikliga seostub kõik see, mis kaasneb Püha Vaimu tegevusega. Vaimu kaudu sünnib „üks, püha, kristlik kirik“, kus teostub pühade osadus, toimub pattude andeksandmine ja viimaks surnute ülestõusmine ning igavene elu. Seda artiklit peaksid tähelepanelikult järgima kõik inimesed, sest kuna Pühas Vaimus jõuab Jumal meie juurde, siis Vaimu tõrjumine ehk patt Püha Vaimu vastu toob kaasa surma.

Mis on patt Püha Vaimu vastu?

Martin Luther kirjutab: „Püha Vaimu vastu loendatakse kuus pattu, mis, kuigi nad tegelikult jõuavad välja samasse kohta, erinevad oma tegude, õigemini pahategude poolest: 1) ülbus, 2) vaidlemine tunnetatud tõe vastu, 3) panetumine [= tundetuks muutumine], 4) meeleheide, 5) kadedus vennale antud armu pärast, 6) meeleparandamatus kuni lõpuni“ („Lauakõned“. 2017: lk 175).

Mis on Püha Vaimu viljad? Paulus selgitab: „Vaimu vili on armastus, rõõm, rahu, pikk meel, lahkus, headus, ustavus, tasadus, enesevalitsus“ (Gl 5:22–23).

Olgu meil ikka usku Jumalasse, Isasse, Pojasse ja Pühasse Vaimusse ning selliseid vaimuvilju, siis oleme Jumala lapsed ja Tema püha rahvas, kellele on tõotatud igavik.

Palve: Issand Püha Vaim! Sina kingid inimestele usu ja avad meie silmad, et võime hakata nägema Poega ja Poja kaudu tundma Isa. Sina, Jumal, ei jää kaugeks Taevaisandaks, vaid näitad meile ennast lähedalt armastava Isana. Tänu Sulle, Jeesus, et meile Püha Vaimu läkitasid! Tänu Sulle, Püha Vaim, et meile ukse taevariiki oled avanud. Aita meid, püha Jumal, käia seda teed, kus Sa ise oled meie saatjaks igavesti!

Lisa kommentaar