Urmas Viilma: kristlastena peame elama Kristuse esindajatena

Urmas Viilma: kristlastena peame elama Kristuse esindajatena

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: EELK arhiiv)

„Ristimise kaudu oleme meiegi saanud Jumala lasteks ja ning võime selles usus püsides pärida igavese elu – olla taevariigi pärijate hulgas. See on Jumala enese tegu meie juures,“ ütles peapiiskop Urmas Viilma tänase Kristuse ristimispüha tähendust avades oma Facebooki postituses. Peapiiskop peatus Jeesuse ristimisloo puhul lähemalt Ristija Johannese võimsal tunnistusel, mis seisab tänases kirikukalendri evangeeliumitekstis: “Järgmisel päeval nägi Johannes Jeesust enda juurde tulevat ja ütles: “Vaata, see on Jumala Tall, kes kannab ära maailma patu.” (Jh 1: 29)

Ta selgitas: „Jumala Talle metafoor kõneles kuulajaile tol ajal palju. See oli ju süütu talle ohvriveri, mis päästis heebrealased Egiptuse vangipõlvest. Nii ütlesid Ristija sõnad tema kuulajaile oluliselt enam, kui kõnelevad tema sõnad paljudele kaasaegsetele kristlastelegi täna, hoolimata sellest, et igal missal laulame vahetult enne armulaua jagamist: “Kristus, Jumala Tall, halasta meie peale. Kristus, Jumala Tall, anna meile oma rahu!”. Jumala Tall – Agnus Dei. See on ladinakeelne väljend, mida paljud klassikalise muusika austajad erinevate heliloojate suurejooneliste ja kuulsate missade osana tunnevad, kuid pühapäevase jumalateenistuse armulauateenistuses ära ei tunne.”

Peapiiskop tuletas meelde ka seda, mis tähendab olla Kristusesse ristimises liidetuna Kristuse Ihu maa peal – Kristuse Kirik.: „Meis ei nähta ainult meid endid, vaid meis nähakse Kristuse esindajaid. Mõtelgem siis selle peale, millisena näevad Kristust need, kes kohtuvad meiega. Seda teades kuulutagem Kristuse evangeeliumi – tõde ja armastust – iga päev oma elu, tegude ja sõnadega!“

Lisa kommentaar