Usuteaduse instituudi värske dekaan Liina Kilemit: “Olen pigem evolutsiooni kui revolutsiooni pooldav juht”

Usuteaduse instituudi värske dekaan Liina Kilemit: “Olen pigem evolutsiooni kui revolutsiooni pooldav juht”

UI dekaani ametisse asudes tunnustab dr Liina Kilemit seda tööd, mida on tehtud eelmise dekaani dr Randar Tasmuthi ajal ja juhtimisel. (Foto: Priit Rohtmets/Eesti Kirik)

Dekaani ametisse asus dr Liina Kilemit 1. septembrist. EELK Usuteaduse Instituudi teaduskonna nõukogu valis ta 30. augustil toimunud koosolekul ametisse järgmiseks neljaks aastaks. Seni oli usuteaduskonna dekaaniks pikka aega prof Randar Tasmuth.

Liina Kilemit sõnas ajalehele Eesti Kirik antud intervjuus: „Olen kogu oma religioonisotsioloogia-alase tegevuse vältel püüdnud selgitada ja propageerida sotsioloogiliste uuringute olulisust kiriku ja selle töötegijate jaoks. Õpetanud tudengeid uuringute andmeid kasutama ja nende põhjal enda tulevaseks ametialaseks tegevuseks vajalikke järeldusi tegema. See tegevus kindlasti jätkub ning vaevalt et dekaani amet selles osas muutust toob.“ Kilemit lisas, et on isiklikult julgustanud oma tudengeid uurima lõputööde raames oma koguduse või kogukonnaga seotud probleeme, kuna need kõnetavad ja tunduvad lähedased. Samuti peab ta oluliseks tudengite kaasamist instituudi uuringuprojektidesse. Oma uuel ametikohal loodab Kilemit pakkuda värsket vaadet ka töös inimeste, organisatsiooni ja protsessidega seotud küsimuses, seda oma töökogemuse pinnalt kohalikus omavalitsuses. Kilemit lisas, et hindab oma eelkäija tööstiili, milleks on põhjalikult läbimõeldud tegevus ning lubas sellest ka ise juhinduda. „Olen pigem evolutsiooni kui revolutsiooni pooldav juht,“ kommenteeris ta.

Usuteaduse Instituuti tuli Liina Kilemit Tartu teoloogia akadeemiast, kus õpetas religioonisotsioloogia lektorina alates 1995. aastast. Usuteaduse instituudis alates 2006. aastast mitut õppeainet, juhendanud tudengite uurimistöid, olnud teadurina kaastegev mitmes rahvusvahelises täiskasvanuharidust ja täiendkoolitust puudutavas projektis. Ühe nelja-aastase perioodi vältel on ta olnud valitud ka UI nõukokku ja UI usuteaduskonna nõukokku. 

Dekaanina püüab Kilemit enda sõnul hea seista selle eest, et instituut oleks edaspidigi kaasatud olulistesse religiooniuuringutega seotud projektidesse, millest kasvavad välja teaduspublikatsioonid ja -konverentsid. Seda eelkõige Eesti Kirikute Nõukogu korraldatava uuringuprojekti „Elust, usust ja usuelust“ raames.

Loe lähemalt:

Liina Raudvassar “Usuteaduse instituudil on uus dekaan”, Eesti Kirik 07.09.2022

Lisa kommentaar