Eesti Kirik 01.11.2023 (digileht)

Eesti Kirik 01.11.2023 (digileht)

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 1. novembril Issanda aastal 2023

„Surm ei ole tule kustutamine, see on lambi kustutamine. Kuna saabunud on koidik,“ selle India poeedi Rabindranath Tagore, keda meile on tõlkinud Uku Masing, mõttega juhatab lugeja hingedeaega Räpina koguduse õp Urmas Nagel.

„Usupuhastuspühal, mida oikumeeniliselt tuntakse reformatsiooni aastapäevana, sobib küsida oma usu tervise kohta. Kui terve on meie isiklik usk? Kuidas tunneb ennast usuliselt meie ühiskond ja Eesti rahvas,“ kirjutab karjasekirjas peapiiskop Urmas Viilma.

Juhtkirjas märgib assessor Marko Tiitus, et kuigi reformatsiooni käigus tekkis hulk uusi kirikuid, sh luterlikke kirikuid, on paradoksaalsel kombel Pauluse sõnade – 1Kr 3: 11 – kontekstiks hoiatamine kildkondlikkuse, lõhestumise ja erinevate vaimulike liidrite ümber koondumise eest Korintose koguduses. 

„Igapäevane palve on, et normaalsus taastuks – vähemalt selles osas, et keegi ei tapaks kedagi kusagil maailma nurgas lihtsalt selle pärast, et kellelgi on rohkem võimu ja jõudu,“ kirjutab kolumnist Sigrid Põld.

Pole õige panna süüd kristlikule tsivilisatsioonile, ütleb arvamusartiklis pastor Vallo Ehasalu, kes kirjutab vastuse eelmises Eesti Kirikus ilmunud piiskop emeeritus Mounib Younani Palestiina-Iisraeli sõjast rääkivale artiklile, kus öeldi, et lääne võimud on võrdselt vastutavad Gazas toimuva eest.

„Kord me teeme oma reisid Iisraeli nagunii ära,“ loodab ajakirjanik Bianca Mikovits, kes tunnistab, et elus esimest korda sai ta lennufirmalt raha tagasi igasuguste sekeldusteta ja elus esimest korda ei rõõmustanud see teda põrmugi.

Kuidas on osa võtta jumalateenistusest, kui suur kirik on täidetud inimestest, kes laulavad kõvasti ja hästi, sellest sai aimu möödunud reedel Otepää Maarja kirikusse jõudnu – seal toimus kirikumuusikute konverentsi avav jumalateenistus.

Piibliseltsi XXX piiblipäeva, mis toimus 28. oktoobril Tallinnas Usuteaduse Instituudis, korraldasid Eesti Piibliselts, Usuteaduse Instituut ja Tartu Ülikooli usuteaduskond. Eesti Kirikule annab intervjuu dr Randar Tasmuth.

Välisuudiste veerg kajastab eesti temaatikat. Kätlin Liimets sirvib peapiiskop Urmas Viilma kahenädalase Põhja Ameerika visiidi reisipäevikut.   

Tallinna Jaani koguduse abiõpetaja dr Arne Hiob siirdub emerituuri. Läinud pühapäeval pidas kogudust 30 aastat teeninud vaimulik Jaani kirikus abiõpetajana viimase jutluse.  

Tartu Ülikooli aumärgi pälvis kirikuloo kaasprofessor Priit Rohtmets. Ülikooli rektor annab kõrge tunnustuse pidulikult üle 24. novembril kell 16 ülikooli aulas.

Lehejutluse kirjutab Viimsi koguduse õpetaja Mikk Leedjärv, kes avades andeksandmise teemalist kirjakohta Matteuse evangeeliumist tuletab meelde, et eksimine on inimlik, aga andeksandmine jumalik. 

Toimetus soovib oma lugejatele ilusat hingedeaega!

Eesti Kiriku digilehte saad lugeda SIIN

Meeldib 1

Lisa kommentaar