Eesti Kirik 10.05.2023

Eesti Kirik 10.05.2023

Eesti Kirik 10.05.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 10. mail Issanda aastal 2023

Jätkub kampaania Eesti Kirik 100, mille raames kutsume lehe toetuseks annetama. Ikka selleks, et kirikuleht püsima jääks ja Eesti Kiriku koduleht saaks uuendatud.

Lehe avalugu on ilusast päevast Viru-Nigula kirikus, kus emeriitpeapiiskop Andres Põder seadis ametisse diakon Aili Ilvese ja pühitses talvekiriku altarivitraaži.

Esilehe rubriigis „Pilgupüüdja“ tervitame Tartu ülikooli taasavatud usuteaduskonna esimest dekaani Kalle Kasemaad.

Avaldame Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku arvamuse perekonnaseaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõule ja seletuskirjale.

Juhtkirjas jutleb politsei- ja piirivalveameti kaplanaadi juht Valdo Lust tehisintellektiga ja leiab, et iga inimese osaks on otsustada, kas kasutada uusi leiutisi ligimese hüvanguks või mitte. Maailm võib muutuda, aga keegi ei asenda kalleid pereliikmeid, ütleb ta soovides head saabuvat emadepäeva.

Arvamus pärineb emeriitpeapiiskop Andres Põderilt. Ta kutsub inimesi patutundmisele ja meeleparandusele. Kirjutis on vastuseks möödunud nädalal ilmunud dr Urmas Nõmmiku kolumnile fundamentalismist.

Kolumnist Kristel Engman teemaks on tühistamine kui moodsa aja relv, mis on esile kerkinud seoses ühismeedia levikuga. Tühistamise vastandina toob autor välja armastuse, lugupidamise ja toetamise, mis on iga ristiinimese esmane ülesanne.

Pika loo sellest, kuidas noored otsivad tehnoloogiauuenduslikke teid Jumala juurde jõudmiseks on kirjutanud Eesti Kiriku praktikant Nancy Raudsik. Teemaks on ajakiri Pluss, mis lõpetab ilmumise, sest fookusesse on aina rohkem tõusnud telesaated. Plussmeedia poolt on kõneisikuks tegevtoimetaja Katarina Kaleininkas.

Käimas on sinodihooaeg ja tänasesse lehte on jõudnud kahe sinodi ülevaated. Kuidas elatakse Järva ja Võru praostkonnas, saab lugeda lehest.

Rubriigist “Uudiseid praostkondadest” saab teada, et tänu Võru vallavalitsuse toetusele korrastatakse Pindi kalmistut; Vändras remonditi orel ja Kuusalus esitles Laurentsiuse Selts raamatut sealsest kirikuõpetajast ja keeleuuendajast Eduard Ahrensist.

„Palve ei ole ainult jumalikus rahus kümblemine, see on enese varustamine jõuga, mida läheb vaja kurjusele vastu seismiseks,“ kirjutab lehejutluses Saarte praostkonna vikaarõpetaja Tiina Janno.

Mais koostab pildipalveid Põlva koguduse liige Andres Lehestik ja pühapäeva teemasid avab Tallinna toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim.

Meeldib 1

Lisa kommentaar