Eesti Kirik 15.11.2023

Eesti Kirik 15.11.2023

Eesti Kirik 15.11.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejaile ajaleht Eesti Kirik 15. novembril Issanda aastal 2023

Eesti Kirik tähistab oma 100. aastapäeva 1. detsembril Tallinnas ja kutsub lugejaid, sõpru ja toetajaid peole. Toimub jumalateenistus ja sellele järgnev koosviibimine. Huvilistel palutakse enda osavõtt registreerida.

Usuisa Martin Lutheri 540. sünniaastapäeval, 10. novembril tähistati Tartu Jaani kiriku esmamainimise 700. aastapäeva. Aastapäeva tänujumalateenistusel teenisid vaimulike kõrval kaasa koguduse paljud ilmikliikmed. 

Kristlik meedia ravib kristlaste ilmalikustumist, arvab kolumnist Janek Mäggi. Inimesel tuleb aidata vastata küsimusele mida uskuda?, kuid tal tuleb aidata vastata ka küsimusele miks uskuda? ja kuidas uskuda?

Peagi siirduvad emerituuri piiskopid Tiit Salumäe ja Joel Luhamets. 28. novembril toimub EELK Kirikukogu sügisistung, mille päevakorras on uute piiskoppide valimine. Peapiiskop Urmas Viilma tutvustab lehe vahendusel piiskopikandidaate, keda ta kirikukogule esitab.

Kirikuvalitsus andis Rõuge kogudusele loa müüa Ruusmäe abikirik ja Jaanimäe palvemaja. Pühakojad jäävad eraomandis avatuks jumalateenistuslikule elule. 

8. novembril avati Lüganuse kirikuaias mälestusmärk ühele Eesti keele ja kultuuri suurimale edendajale Otto Wilhelm Masingule tema 260. sünniaastapäeval. 

Hingedepäeval toimus Kilingi-Nõmmes noorte korraldatud laternamatk ning peeti Saarde kirikus tänu- ja mälestuspalvus. Kogunes umbes sada inimest. 

Konsistooriumi viimasel istungil vabastati Allan Praats Viljandi Pauluse koguduse õpetaja ametikohalt ja ta arvati reservi. Mis ajendas otsust ning mis saab edasi, küsis Eesti Kirik peapiiskop Urmas Viilmalt ja Viljandi praost assessor Marko Tiituselt.

Pommiähvardus Hamburgi lennuväljale tõi segi piiskop Tiit Salumäe Saksamaa-visiidi päevakava. Kohver piiskopirüü, mitra ja kingitustega läks „rändama“.

Paide ja Käru Südamekodu hoolealused on hingehoidlikult toetatud. Õpetaja Andres Tšumakov ütleb, et hiljuti sõlmitud kokkuleppe järgi külastab ta hooldekodusid kindlatel päevadel ja siis tuleb koguduse kantselei kinni panna.

Usuteaduse Instituudi järjekordne hingehoiu baaskoolitus lõppes 10. novembril ning kursuse läbinud said Tartu Pastoraadis lõputunnistuse. Eesti Kirik pöördus nende poole ja uuris, miks nad koolituse valisid ning ka kuidas ja kus saavad hangitud kompetentsi kasutada. 

Kõik, mida vajad, on Jumala sõna, ütleb lehejutluses Lüganuse koguduse õpetaja Ulvar Kullerkupp, kes avab kirjakohta Markuse evangeeliumist.

Lisa kommentaar