Eesti Kirik 18.10.2023

Eesti Kirik 18.10.2023

Eesti Kirik 18.10.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 18. oktoobril Issanda aastal 2023

Misjonipüha eelses juhtkirjas küsib vaimulike konverentsi juhatuse liige Mikk Leedjärv, kas ei peaks iga kristlane arvet pidama, mitu inimest on tema kaudu jõudnud kiriku juurde.

„Kui vaadelda viimasel ajal maailmas toimuvat – ökokatastroofidest sõjaliste konfliktideni, pommiähvardustest terrorirünnakuteni – siis mõnel hapral hetkel on soov kogeda ahhaa-le vastupidist efekti,“ kirjutab toimetaja ringvaates Kätlin Liimets.

Õpetajate päeval tervitas peapiiskop Urmas Viilma meie viit luterlikku kooli ja juhtis tähelepanu, et noorim neist – Põlva Jakobi kool – vajab käivitumiseks tuge. Peapiiskop tegi kogudustele üleskutse teha korjandus 64 õpilasega Põlva Jakobi kooli tegevuse toetuseks. Eesti Kirik pöördus Põlva koguduse õpetaja Toomas Nigola poole, et ta annaks ülevaate, kuidas korjandus läks, ja räägiks lähemalt, millised on majandusraskused, millega Põlva Jakobi kool silmitsi seisab.

Lääne praostkonnas paiknev, ent Pärnumaal Lääneranna vallas asuv Varbla kogudus on tegus. Juhatuse esimees Lea Lehis on veendunud, et nii kaua kui koguduses on elu, on kõik hästi.

Sel aastal jääb ära juhatuseesimeeste konverents. Põhjuseid avavad Tallinna Püha Vaimu koguduse juhatuse esimees Ülle Gunin ja Rapla koguduse juhatuse esimees Raivo Erm.

Tee rekonstrueerimise käigus leiti Viru-Nigula kirikuaiast ligi 800 aasta vanused säilmed. Kirjutab koguduse diakon Aili Ilves.

Luterliku Maailmaliidu endine president, Jordaania ja Püha Maa Evangeelse Luterliku Kiriku emeriitpiiskop dr Munib A. Younan kirjutab arvamusloos Eesti Kirikule: „Mitte Jumal pole see, kes ei kuule meie palveid, vaid maailma vaaraod ei kuule neid. Lääne võimud on võrdselt vastutavad selle eest, kus me täna oleme. Nad ei ole kuulnud okupeeritud palestiinlaste hala ega ka paljude rahu armastavate iisraellaste hüüdeid.“

„Ent … olgem ausad, enamik ajast neid ei märgata ja neist ei räägita. Ja kui nüüd hakatakse rääkima, siis nende lugu kattub suurel määral Gaza ja Läänekalda palestiinlaste looga,“ kirjutab arvamusloos palestiina kristlastest politoloog Alar Kilp.

Pühapäeval on misjonipüha. Lehejutluse kirjutab misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru ja pühapäeva teema avab Tallinna toomkiriku abiõpetaja Joel Siim. Pildipalves kirjutab Andres Lehestik: „Igatsen elavat rahu,/mis rõõmuga voolab üha./Sinna selgust lõputult mahub,/helges hetkes on igavik, püha.”


Kiidetud olgu Jumal, meie Issanda Jeesuse Kristuse Isa, kes oma suurest halastusest on meid uuesti sünnitanud elavaks lootuseks Jeesuse Kristuse ülestõusmise läbi surnuist. (1Pt 1:3)

Eesti Kiriku toimetus tervitab kõiki uuel nädalal! Jätkub kampaania „Eesti Kirik 100 – anneta 100 eurot!“ Täname kõiki, kes on ajalehte toetanud!

Meeldib 1

Lisa kommentaar