Eesti Kirik 31.05.2023

Eesti Kirik 31.05.2023

Eesti Kirik 31.05.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 31. mail Issanda aastal 2023

Kirik ja kogudused vajavad jumalasõna kuulutajaid ja kirikuleht jagab rõõmsat sõnumit, et Tallinna toomkirikus said preestriordinatsiooni Tanel Meiel, Robert Bunder, Ulvar Kullerkupp ja Külli Suurevälja. 

Juhtkirja on lehele kirjutanud piiskop Tiit Salumäe, kes tuletab meelde, et tänapäeva ühiskonnas tuleb vahendada Jumala sõnumit arusaadavalt, aga see peab olema ka kättesaadav

Lehe suur lugu on Pirita kloostri ülema ema Vimalaga, kes läks kloostrisse, kui oli 18aastane. Enne Eestisse lähetamist öelnud keegi talle, et Eestis on kogu aeg jõulud ja see tundus põnev. 

Õpetaja Aare Vilu tõdeb arvamusloos, et noorsootöö vajab taasmõtestamist ning noortega töötamise eelduseks on avatus ja usaldus.

Teeme ülevaate kirikute ööst. Kuna paljudes pühakodades peeti muuseumiööd, siis leiavad kajastust ka muuseumiööl avatud olnud pühakojad.

Kolumnist Alar Kilp kirjutab, et tänane Reformierakond kaldub poliitikat kujundama nii, nagu kirikut poleks. Ja et kirikust kaugenevad erakonnad triivivad usulaadsel progressiivsete väärtuste ärkamislainel.

Hingehoiuveerus tõdeb Andrus Lukas, et inimesel on kergem oma valu ja raskustega hakkama saada, kui tal on lähedaste toetus. Teadmine, et Jumal märkab meid, aitab meid olla märkaja teiste suhtes. 

Saarte sinodil käis ja kokkuvõtte tegi Kätlin Liimets. Saarte praostkonna elu on stabiilne. Üle anti kaks kirikusõbra tiitlit. Peapiiskop ütles sinodil, et igal inimesel on õigus kaitsta oma väärtusi.

Kirjutame helilooja ja organist Rudolf Tobiasest, kelle sünnist möödus 150 aastat. Jüri Trei meenutab kuidas suurvaimu põrm Saksamaalt kodumaa mulda jõudis.

Vahastu kogudus pidas kiriku 140. aastapäeva. Kui tavaliselt käib sealses kirikus jumalateenistusel 3–4 inimest, siis pidupäev tõi pühakoja rahvast täis. Sealne juhatuseesimees Andres Murumägi pälvis eelmisel aastal aasta juhatuseesimehe tiitli.

Jutluses kirjutab Tuhala koguduse õpetaja Tauno Kibur, et jumalateenistus ei lõpe siis, kui kiriku uks meie selja taga on kinni pandud, sest Kristus palvetab lakkamata.

Lisa kommentaar