Kolm päeva (koos nädalavahetusega viis) Perekonnaseaduse muutmise eelnõu kooskõlastusringiks!

Kolm päeva (koos nädalavahetusega viis) Perekonnaseaduse muutmise eelnõu kooskõlastusringiks!

Kaaskiri kooskõlastusringile saadetud Perekonnaseaduse muutmise eelnõu juures

Peapiiskop Urmas Viilma kommenteeris täna, 4. mail Eesti Kirikute Nõukogule ja veel 38 asutusele ja organisatsioonile justiitsministeeriumist sotsiaalkaitseministri Signe Riisalo allkirjaga kirja, millega saadeti kooskõlastusringile Perekonnaseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu.

Peapiiskoppi paneb enim imestama see, et kõigile 39 asutusele ja organisatsioonidele anti oma ametliku ja sisulise arvamuse kujundamiseks ja ministeeriumisse edastamiseks aega kolm tööpäeva (koos laupäeva-pühapäevaga viis päeva).

Ta toob oma Facebooki postituses võrdluse: “Kolme päevaga suutis Kristus surnuist üles tõusta. Kuid viie päeva pikkuse teekonnaga assotsieerub mulle esmalt hoopis ookeaniaurik “Titanic”, mis suure juubeldamise, meediatähelepanu ja eufooriaga Inglismaalt Southamptonist üle Atlandi New Yorgi poole teele saadeti. See pidi olema ajalooline reis kõige moodsama ja turvalisema laevaga. Ja oligi ajalooline reis. See reis kestis täpselt viis päeva. Täiskiirusel…”

Õpetaja Marek Roots lisas enda sotsiaalmeedia postituses: “Sisulises mõttes võiks vastuse anda veelgi lühema ajaga; oleme ju Piiblit – Jumala Sõna – lugenud ja teame sedagi, mida kristlik kirik on 2000 aastat õpetanud. Selline kiirustav viis aga näitab, et tegelikult on kiriku seisukoht riigile üsna ükskõik, asi on niigi otsustatud – ja meenutab sellisena ajastut ja riigikorda, mida vanemad inimesed hästi mäletavad. Mulle meenusid ka Jeesuse sõnad ühele tuntud piiblitegelasele: “Mida sa teed, tee kiiresti!””

Eile, 3. mail toimus siseministeeriumis korraline EELK ja EV ühiskomisjoni istung, mille kaasesimeesteks on kirikujuht ehk peapiiskop ja siseminister.

Komisjoni töös osales ka siseminister Lauri Läänemets, kes küll osales komisjoni töös vaid  kõige pakilisemate arutelusse ajal, milleks on valitsuse plaanitav kooseluseaduse rakendusaktide ja sooneutraalse abielu seaduse kiirendatud korras vastuvõtmise algatus.

Pärast uue valitsuse moodustamist ja valitsuskavade selgumist oli tegemist esimese ametliku kohtumisega ühise laua taga, kus oli võimalik anda edasi kiriku sõnum valitsuse liikmele väärtus- ja maailmavaatelistest küsimustest.

Hetk EELK ja Vabariigi Valitsuse ühiskomisjoni istungilt, kus eelnõu üle arutlevad peapiiskop Viilma ja siseminister Läänemets (Foto: Anti Toplaan)

Assessor Anti Toplaan andis vahetult kohtumise järel oma Facebooki lehel ülevaate komisjonis arutatust. Peapiiskop pöördus kohtumisel siseministri poole küsimusega, millal tekib plaanitava sooneutraalse abielu küsimuses poliitilise arutelu võimalus või koht, kuhu kaasatakse ka kiriku esindajaid ja miks on vaja kooseluseaduse kui sooneutraalse abielu osas mõlemat korraga vastu võtta?

Minister Lauri Läänemets oli kindel, et kooseluseadus rakendusaktid tuleks nüüd, mil valijad on andnud mandaadi valitsuse moodustunud erakondadele, vastu võtta. Läänemets näeb sooneutraalse abielu küsimuses valijate valikut ja inimeste põhiõiguste probleemi lahendamist.

Kohalviibijad said teada, et selle nädala lõpuks on kavas kaks eelnõud (kooseluseaduse rakendusaktide ja sooneutraalse abielu eelnõu) liita üheks eelnõuks ning saata aruteluks muuhulgas ka EKN-le. Assessorid Andrus Mõttus ja Ove Sander märkisid, et ühiskonna vaates võiks anda aruteluks aega. See toetaks niigi häiritud ühiskonna tervist.

Peapiiskop avaldas isiklikku arvamust, et kui debatt toimub ainult riigikogus ja seadus jõustatakse ilma kirikute seiskohti arvestamata, siis sooneutraalse abielu jõustudes vaimulikud ilmselt loobuvad perekonnaseisu ametniku õigustest.

Lisa kommentaar