Peapiiskop pidas Vabadussamba juures kirikute nimel kõne

Peapiiskop pidas Vabadussamba juures kirikute nimel kõne

Peapiiskop Urmas Viilma Eesti Kirikute Nõukogu presidendina kõnet pidamas (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

“Tõmmata mõõk mitte agressiivseks rünnakuks, vaid rahu saavutamiseks ja oma kodu säilitamiseks on hoolimise ja armastuse tunnus,” lausus Eesti Kirikute Nõukogu president, peapiiskop Urmas Viilma tänasel pärgade Vabadussõja jalamile asetamise tseremoonial.

Peapiiskop Urmas Viilma kõne Vabadussamba juures 24. veebruaril 2023:

“Jeesus ütles oma kaaslasele: „Pista oma mõõk tuppe tagasi, sest kõik, kes mõõga tõmbavad, mõõga läbi hukkuvad!“ (Mt 26:52)

Need on Jeesuse sõnad oma jüngrile, kes oli Jeesust kaitsta püüdes vigastanud Teda vangistama tulnud vahistajat. Kas Jeesuse sõnad tähendavad, et isegi enese või oma lähedaste kaitseks ei tohi mõõka tõsta? Või tähendab see hoopis, et kes vägivallatseb teise kallal, see saab karistatud?

On oluline erinevus, kas säilitada rahu ja vältida sõda, või saavutada rahu ja lõpetada sõda. Mõõga välja tõmbamine Vabadussõjas oli olukord, kus mõõka oli vaja rahu ja vabaduse saavutamiseks ning sõja lõpetamiseks. Samasuguses olukorras on täna ukrainlased. Neil ei ole varianti mõõga tuppe tagasi pistmiseks. Seda ei ole ka neid nende vabadussõjas toetavatel liitlastel, sh Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikidel. Nende mõõk peab kaitsma kodu ja karistama vaenlast, kes esimesena mõõga tõmbas.

EELK kantsler õp Andrus Mõttus kaplanina marssimas iseseisvuspäeva paraadil 24.02.2023

Tõmmata mõõk mitte agressiivseks rünnakuks, vaid rahu saavutamiseks ja oma kodu säilitamiseks on hoolimise ja armastuse tunnus. Sellise mõõga tõmbamise ohvrid on armastuse ohvrid. See oli ka kaitsevägede ülemjuhataja Johan Laidoneri, kelle surmast möödub kolme nädala pärast 70 aastat, moto.

„Inimesed surevad – rahvas ei kao, rahvas elab edasi“, on kirjutanud Laidoner 26. septembril 1944. aastal Kirovi vanglas oma „Prantsuse-vene sõnaraamatusse“ poliitilise testamendi viimase lausena. Samas, pisut eespool on Laidoneri kirjutanud mõte: „Riikline iseseisvus on iga kultuuriliselt arenenud rahva suurim ideaal, ilusaim paleus.“

Me naudime täna oma rahva suurimat ideaali ja paleust tänu sellele, et meie rahva juhid on osanud tunda ära õiged hetked mõõga tõmbamiseks või ka mõõga tuppe jätmiseks. See on suur jumalik tarkus, mis rajaneb kogemusel ja sisemisel äratundmisel heast ja kurjast, õigest ja väärast, väärtustest ja voorustest, olulisest ja vähem olulisest. Viimaks on iga meie tegu aga Jumala hinnata, kelle kätte oleme usaldanud oma rahva vabaduse eest vere valanud märtrid.

PALVETAME: Issand Jumal, me täname Sind armu eest, millega Sa meie maad ja rahvast oled läbi ajaloo kandnud ja aidanud. Me mälestame kõiki, kes on meie isamaad kaitstes pidanud jätma oma elu. Anna, et see ohver ei ununeks. Palvetame rahu saavutamise pärast Ukrainas ning anname sinu hoole alla kõik hukkunute hinged, kes on oma kodu, pere ja isamaad kaitsetes andnud oma elu. Aamen.

Õnnistagu kõiki Isa ja Poeg ja Püha Vaim. Aamen.”

Meeldib 1

Lisa kommentaar