Peapiiskop rääkis intervjuus ootustest uuele valitsusliidule

Peapiiskop rääkis intervjuus ootustest uuele valitsusliidule

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: Toomas Nigola)

Raadio Kuku saates “Sihik” uurisid ajakirjanikud Timo Tarve ja Ainar Ruussaar peapiiskop Urmas Viilmalt, millised on kiriku ootused sündivale valitsusliidule.

Ajakirjanikud tundsid huvi, milliseid mõtteid tekitab kirikujuhis ametisse asuv liberaalne valitsus. Peapiiskopi sõnul on suhtumine turumajandusse tegelikult kattuv ning sama võib öelda ka suure osa väärtuste kohta, mis on seotud inimeste heaoluga. Küll aga on erinev viis, kuidas selleni loodetakse jõuda.

Vastuseks küsimusele, kas kirik saab poliitikutele öelda, mida teha või mitte, kostis Viilma, et kindlasti saab, kuid täpsustas, et kantslist jagada poolehoidu või vastuseisu parteidele pole õige. Kõnetada tuleb kõiki, kes kirikupingis istuvad, leidis ta.

Vahetati mõtteid ka kooseluseaduse teemal. Peapiiskop leidis, et on keeruline diskuteerida usuküsimuste üle juriidiliste terminitega, leidis aga, et kui poliitikud on saanud võimaluse kooseluseaduse ümbervormimiseks, siis nn abieluvõrdsuse teemal on puudunud igasugune arutelu ja abielu mõiste ümberdefineerimiseks pole poliitikutel rahva mandaati. Kiriku jaoks püsib tema sõnul abielu mõiste siiski muutumatuna ja riik ei saa otsustada, keda kirik peab laulatama. Urmas Viilma sõnul on praegune olukord tegelikult sarnane sellele, mis oli 2014. aastal kooseluseadust vastu võttes.

Saates uuriti ka seda, kuidas on kirik saanud aidata hädalisi viimaste aastate kriiside ajal. Peapiiskop tõi selle teema puhul muu hulgas välja, et loodab erinevate valdkondade kaplanaatide töö jätkumisele.

Kristlike kirikute koostööst rääkides ütles peapiiskop Viilma kirikute nõukogu presidendina, et kristlike kirikute, sealhulgas kahe õigeusukiriku koostöö, nagu see toimub Eestis, on haruldane nii Euroopas kui ka maailmas. Tänavuste pühade põhisõnum on rahusõnum, ütles peapiiskop Urmas Viilma pühade-eelse intervjuu lõpetuseks.

Lisa kommentaar