Teisipäeval, 15. augustil viiakse Tartu katoliku kirikust Maarja kirikusse rukkimaarjapäeva tähistamise pärg

Teisipäeval, 15. augustil viiakse Tartu katoliku kirikust Maarja kirikusse rukkimaarjapäeva tähistamise pärg

Tartu Maarja kirik enne teist maailmasõda

Rukkimaarjapäeval, 15. augustil kell 16 viiakse Tartu Pühima Neitsi Maarja Pärispatuta Saamise kirikust (Veski tn 1) rukkimaarjapäeva tähistamise pärg läbi linna Tartu Maarja kirikusse.

Protsessiooni mõte on rõhutada kristluse pikka ajalugu Tartu linnas ja meenutada eesti rahvakalendri tähtpäeva, mille juured ulatuvad kristlusse. Pärja viijad kuulutavad Tartule ja tartlastele headuse ja armastuse sõnumit, mida meie aeg praegu väga vajab.

Pärg pühitsetakse katoliku kirikus ja asetatakse ürituse lõpul ajaloolise Maarja kiriku altarile. Läbi linna kõndides teeb rongkäik peatused ülikooli ja raekoja juures. Pärast palvust ajaloolises Maarja kirikus on avatud pannkoogikohvik ja kuuleb muusikat.

Rukkimaarjapäev, eesti rahvakalendris ka külvi(küli-)maarjapäev on katoliku kirikutes Jeesuse ema neitsi Maarja surma ja taevaminemise ehk uinumise päev. Eestis on päev olnud seotud rukkikülviga – külvatud on kas kolm päeva enne ja kolm päeva pärast rukkimaarjat või peab külv olema seks päevaks üldse lõpetatud. Igal juhul kehtib mitmes Eesti paigas rukkimaarjapäeval külvikeeld, mille rikkuja saak jääb kehvaks. Pärimus räägib, et rukkimaarjapäeval hakkab vesi jahenema, konna suu jääb lukku ja õunad saavad maitse. EELK Tartu Maarja kogudus loeb ennast 1224. a asutatud Maarja koguduse järglaseks, kuid on 18. sajandist peale olnud just eestlaste maakogudus. Rukkiga seotud tähtpäev oli meie eelkäijate maailmas väga oluline. Siit ka rukkipärja viimise idee.

Lisateave:

Timo Švedko, EELK Tartu Maarja koguduse õpetaja, 553 4529

Loone Ots, EELK Tartu Maarja koguduse juhatuse liige, 5591 2536

Meeldib 1

Lisa kommentaar