Eesti Kirik 10.01.2024

Eesti Kirik 10.01.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 10. jaanuaril Issanda aastal 2024

Eesti Kirik tänab kõiki lahkeid annetajaid! Avaldame kampaanias „Eesti Kirik 100 – anneta sada eurot“ annetajate nimekirja ja anname teada, et tänase seisuga on laekunud 19 625 eurot.

Eesti Kiriku uus digileht on valmis. Digilehel on nüüd võimekus pakkuda uudisvoogu ehk postitused jõuavad digilehte operatiivselt. See tähendab, et kui näiteks on käimas mõni oluline diskussioon, siis kaastöölised ei pea ootama nädala möödumist, et nende arvamus või uudis ilmuks.

Juhtkirjas nimetab peatoimetaja Liina Raudvassar saja aasta taguseid Eesti Kiriku numbreid sirvides, et need paistavad silma uutmismeelse hoiakuga järgides kaasaja ajakirjandusalaseid trende. Et lugeja haarab silmadega sisu järgi, oli selge juba siis lehe tegijatel.

Kuidas hoida Jumala loodu(s)t ja milline peaks selline tulevik välja nägema? Südant valutab ja arvamusartikli kirjutab riigikogu ja Rootsi-Mihki koguduse liige Pärtel-Peeter Pere.

Kolumnist Toomas Jürgenstein nimetab, et kuigi muumide looja Tove Jansson polnud teadaolevalt religioonilembene, on ta maalinud Teuva kirikusse Soomes muljetavaldava altarimaali kasutades Matteuse evangeeliumist tuntud lugu kümnest neitsist.

Mida inimlikum, seda jumalikum, ütleb EELK eakam tegevvaimulik Eenok Haamer ja jagab oma Jumalalt saadud palvevastust.

Lõppenud aasta johannesepäeval piiskopiametist emerituuri siirdunud Tiit Salumäe räägib Eesti Kirikule oma staažikast vaimulikuteest ja kinnitab oma kogemustele toetused, et igal ajal, ka keerulisel, saab teha kirikutööd.

Tartu Katoliku Hariduskeskuse gümnaasiumi usundiõpetaja Pille-Riin Makilla pälvis teist korda Tartu luterliku Peetri kooli Pille Valgu nimelise stipendiumi.

Räpina koguduse õpetaja Urmas Nagel koos abikaasa Kristiinaga teenisid jõulude ajal Kanadas Hamiltoni eestlaste kogukonda.

Möödunud aasta 1. detsembril Tallinnas tähistatud Eesti Kiriku päev ei pannud 100. juubelile punkti vaid avas juubeliaasta. Üheks ettevõtmiseks sel aastal on meie lugejatele tutvustada, millest kirjutasime 100 aastat tagasi.

Kolmekuningapäeval jõudis müügile Viljandi Jaani kiriku postmark. Esimese päeva tempel oli kasutusel Tallinna Kaubamaja postkontoris.

Jätkame kirikuloolane Priit Rohtmetsa järjelooga Eesti Kiriku sajandiloost.
Sel korral saab lugeda, et 1930ndatel hakati lisaks nädalalalehele veel ka raamatuid välja andma.

Issand kutsus jõululaupäeval 92 aasta vanuses oma rahusse ja Jumala laste rõõmupeole taevas oma hea ja ustava sulase õpetaja Paul-Gerhard von Hoerschelmanni, sõprade ja omade jaoks Paulo. Järelhüüu kirjutab paljude nimel piiskop electus Ove Sander.

Üks uus kalendriaasta on jällegi alanud, alustab lehejutlust Rannu koguduse õpetaja Robert Bunder. Ta tõdeb: „Ei ole lõplikult oluline, kas sel aastal tabab meid inimlik õnn või õnnetus, sest igavikulises perspektiivis on meie õnn olla Jumala ligi“.

Eesti Kirik soovib oma lugejatele helget alanud aastat ning kosutavaid hetki kirikulehe seltsis!


Vaata ka: