Peapiiskopi läkitus ülestõusmispühadeks

Peapiiskopi läkitus ülestõusmispühadeks

Peapiiskop Urmas Viilma läkitus Kristuse ülestõusmise pühaks paastukuu 31. päeval Issanda aastal 2024

Aga ingel pöördus naiste poole ja ütles: „Teie ärge kartke! Ma tean, et te otsite ristilöödud Jeesust. Teda ei ole siin, ta on üles äratatud.“

Matteuse 28:5–6

Ülestõusmishommikul nägid Jeesuse jüngrid esmalt tühja hauda. Ei kulunud palju aega, kuni nad kohtusid ülestõusnud Jeesuse endaga. Mitte tühi haud, vaid kohtumine Ülestõusnuga kinnitas jüngrite usku. Sellist kohtumist igatseme kindlasti ka ise. Meil pole seda isiklikku kohtumist aga enam tarvis, sest meie usu aluseks on meie eelkäijate tunnistus.

Tänu sellele tunnistusele on ka meil üksteisele edastada ülestõusmishommikul rohkem kui tühja haua sõnum. Me ei tervita valguse koites üksteist teatega, et Jeesuse haud on tühi, vaid sõnumiga, et Kristus on üles tõusnud. Tõesti, ta on üles tõusnud! See tõdemus ei ole teadmistel põhinev, vaid toetub meie usule. Seda usku ei saa murda ega tühistada keegi. 

Kristuse ülestõusmise püha päevalauluks on kirikukalendris „Halleluuja! Jeesus elab“ (KLPR 102). Jaan Bergmanni poolt eestistatud laulu teine salm kõlab rõõmsa usutunnistusena:

Halleluuja, haud on tühi!
Ära leina asjata,
vaid sa silmad kuivaks pühi
rääkimata rõõmuga,
sest et tõusnud on su Looja.
Jeesus elab, halleluuja!

Ilmselt oleme kõik puutunud kokku leinaga. Lein kellegi lahkumise või surma järel hammustab tüki südamest ja teeb hinge haigeks. Leinamist ei saa lihtsalt lõpetada. Lein ei allu ka meie tahtele. Leina leevendab ainult aeglaselt kulgev aeg. Jüngrite lein möödus aga hetkega. Leina asendas rõõm, kui ingel naistele kinnitas: „Teie ärge kartke! Ma tean, et te otsite ristilöödud Jeesust. Teda ei ole siin, ta on üles äratatud.“ (Mt 28:5–6)

Olgu meiegi kõigi rõõm Kristuse ülestõusmisest täiuslik – haud on tühi ja surm on võidetud. Meie kõigi lein on asjata, sest Jeesus elab, halleluuja!

Soovin kogu ristirahvale rõõmsat kohtumist ülestõusnud Kristusega ja ilusat kevadist ülestõusmisaega!

+Urmas Viilma


Vaata ka:

Meeldib 1