Tartu Maarja kiriku torn on valmis

Tartu Maarja kiriku torn on valmis

Eile, 29. jaanuaril andis ehitaja Bauvärk OÜ Tartu Maarja kiriku torni ruumid üle Tartu Maarja Kiriku Sihtasutusele. Ruumid on valmis ja kogudus alustanud sisse kolimist. 

2023. aasta mais alanud ehituse käigus on Maarja kiriku tornis ja selle alla jäävas osas valminud seitse korrust. Sisenedes peauksest on projekti järgi 2. korrusel kantselei, õpetaja kabinet, tuulekoda ja abiruumid. 3. korrusel asuvad kabel ning abiruumid, 4. korrusel tulevane kolumbaarium, mis hetkel võetakse kasutusele koguduse laste-, noorte- ja teiste töövaldkondade tarbeks, 5. korrusel asub ventilatsioonikamber ning pääs torni. 2. ja 5. korruse vahel saab lisaks treppidele liikuda ka liftiga. 6., 7. ja 8. korrus on tornikorrused. Kõige kõrgemal korrusel on ka külalistele avatud kellarõdu, kust avanevad lummavad vaated Tartu linnale. Torniosa ruumid on varustatud kõigi tänapäevaste süsteemidega: nõrkvool, elekter, valve ja automaatne tulekahjusignalisatsioon, sealjuures mugava ning energiatõhusa sisekliima tagavad soojustagastusega ventilatsioon ja kaugküttel põhinev põranda- ning radiaatorküte. Tööde hind oli üle 700 000 euro + km. Hinnas on ka esmavajalik mööbel igapäevategevusteks. 

Tartu linnapea Urmas Klaas: „Maarja kiriku torn on Tartu linna siluetis tagasi ning sellel on tugev sümboolne väärtus, sest üks viimase suure sõja haavu saab selliselt parandatud. Kiriku taastamine aga jätkub ja loodan selleks hea ühistöö jätkumist.“

Maarja kirik hävis 1941. aasta südasuvel ning sellest ajast on kogudus soovinud oma pühakoda taastada. Teel on olnud mitmeid takistusi, kuid pea 83 aastat ootamist on mööda saanud ning kogudus kolimas tagasi oma algsesse koju. 

See kõik on saanud teoks tänu headele toetajatele ja annetajatele. Torniehituse suurimad toetajad on ettevõtja Janek Veeber ja Tartu linn. Lisaks neile on kiriku taastamisse panustanud suur hulk eraisikuid ja ettevõtteid. Olgu õnnistatud ja hoitud iga panustaja! 

Ettevalmistusi koguduse kolimiseks on tehtud juba mitu nädalat. Selle nädala esmaspäevast alates on kogudusemajast kolitud mööblit jm vajalikku kirikuhoonesse. 

Koguduse õpetaja Timo Švedko on koos kogudusega südamest tänulik kõigile, kelle kaudu Jumal oma tööd võimsalt on teinud. Eriline tänu suurtoetajatele Janek Veeberile, Tartu linnale ja kõikidele toetajatele, samuti Maarja Kiriku Sihtasutusele ning ehitajatele! Ühineme apostel Pauluse sõnadega: „Mul on olnud palju rõõmu ja julgustust sinu armastuse pärast, sest sinu kaudu, vend, on pühade südamed saanud kosutust.“ (Fm 1:7). Kõik, mida kogudus on teinud seni, kulgeb kirikutornis edasi. Mõni nädal läheb sisseelamiseks, kuid oleme rõõmsad, et igavese elu sõnumi kuulutamine võib jätkuda veelgi elavamalt, sest Maarja kiriku torn on nüüd hästi näha kogu linnale.“

Ootame kõiki esimesele jumalateenistusele Maarja kiriku uues kabelis pühapäeval, 4. veebruaril kl 12.00. 

Torni pühitsemine, torniekskursioonid ja ruumide rentimine

Maarja kiriku torni pühitsemine on 29. veebruaril kell 13.00. Täpsema ajakava avaldame varsti. Pärast pühitsemist on torn kõikidele huvilistele avatud. 

Maarja kiriku torni saab külastada kantselei lahtiolekuaegadel või eraldi kokku leppides. Kantselei on tornis avatud T—N kl 9—13. Jumalateenistused toimuvad pühapäeviti algusega kl 12. Alates 5. veebruarist toimuvad ka kõik muud Maarja koguduse kogunemised kirikuhoones Pepleri 1. 

Tornikabeli ruumi saab rentida sündmusteks, kooridel harjutusruumiks, väiksemateks kontsertideks jms. Täpsem info sihtasutuse juhataja Silvia Leiarult. 

Ka Sina võid olla kirikuehitaja!

Tartu Maarja kiriku taastamise tööd vajavad jätkuvalt igaühe abi. Toetamiseks saab teha nimelise annetuse Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse Swedbanki kontole EE132200221021269201. Anonüümseks annetuseks võid helistada 900 1842 ja annetada 5 eurot, valides 900 1941 annetad 10 eurot ja 900 2019 annetad 50 eurot.


Vaata ka: