Eesti Kirik 19.06.2024

Eesti Kirik 19.06.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 19. juunil Issanda aastal 2024

13. juunil sai dr Hedi Vilumaast Viljandi praostkonna praost. 17. aprillil Pilistveres praostiks valitu seadis Suure-Jaani kirikus ametisse piiskop Marko Tiitus. „Võimalusi head tööd teha on väga palju. Koostöö on edu võti!“ ütles praost Vilumaa.

17. juunil otsustas Tartu linnavalitsus anda Tartu medal viiele silmapaistvale tartlasele. Tunnustuse pälvinute seas on Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.

Võidupühaeelses juhtkirjas kirjutab Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm: „Praeguses olukorras hindame ehk võitu punaväe üle isegi kõrgemalt. Viimase sajandi sündmuste taustal tunduvad idanaabri löödud haavad palju julmemad ja idast tulev oht on tänagi meie reaalsus. Ometi ei ole meie võidupüha jõudemonstratsioon ega oma ülespuhutud vägitegudega ülbitsemine nagu idanaabril. Meie võidupüha on eeskätt tänupüha vabaduse eest ja auavaldus neile, kes on võidelnud iseseisva Eesti riigi eest.“

Kolumnist Andres Lehestik küsib, kas see, kui ei tunta ümbritsevat maailma, on õnn või õnnetus?

3. juunil toimus riigikogu kultuurikomisjoni istung, kus käsitleti rahvaalgatus.ee keskkonnas üle 1000 allkirja kogunud ning kultuurikomisjonile menetlemiseks antud ettepanekut rahvahääletuse korraldamiseks, et lülitada usundiõpetus kohustusliku õppeainena üldhariduskooli õppekavasse. Sel teemal on intervjuu andnud piiskop Marko Tiitus.

Tartu ülikooli kaasprofessor Olga Schihalejev hindab, et viie-kuue aastaga oleks Eesti haridussüsteemis võimalik muuta usundiõpetus kohustuslikuks kõigis kooliastmetes. Ta tunnistab, et oli algul skeptiline EELK initsiatiivi suhtes algatada küsimuses rahvahääletus.

Mai lõpus kaitsti TÜ usuteaduskonnas 21 bakalaureuse- ja magistriõppe lõputööd: 11 bakalaureusetööd ja 10 magistritööd. 15 tööd kuulus religiooniuuringute, viis teoloogia ja üks religioonipedagoogika valdkonda. Magistriõppe lõpetab kaks EELK diakonit.

13. juunil lõpetati Paide Püha Risti koguduses läbi aasta väldanud vestlusõhtute sarja „Kirik kogukonnas, kogukond kirikus“ hooaeg. Külas oli Eesti Kiriku peatoimetaja Liina Raudvassar.

Jaanipäeva paiku peetakse paljudes paikades surnuaiapühi. Sirje Semm on kirjutanud temaatilise artikli, kus toonitab, et kalmistud on lahutamatu osa elust.

Rubriik „Sõnaviibe sajandi tagant“ viib meid 16. juunisse 1924. Tegu on usupuhastuse 400. aastapäeva kaheksaleheküljelise erinumbriga, mis ilmus erandkorras esmaspäeval ehk päev enne Tartus toimunud pidustusi ja V kirikupäeva (17.–20.06.1924). Osa saab ka EELK sajanditagusest statistikast.

Pildipalveid teeb juunis Märjamaa koguduse õpetaja Illimar Toomet, pühapäeva teemat avab praost Hedi Vilumaa ja jutlustab Tallinna toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim.


Vaata ka: