Eesti Kirik 26.06.2024

Eesti Kirik 26.06.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 26. juunil Issanda aastal 2024

Eesti Kirik 26.06.2024

Kohe-kohe on ukse ees kauaoodatud kirikupäev ja vaimulik laulupidu „Rõõm üle maa“ Viljandis. Laulupeo moto paneb meid mõtlema rõõmule ja selle olemasolule meie elus, ütleb juhtkirjas EELK Kirikupäeva ja Laulupeo SA juhataja Tuuliki Jürjo ja nimetab põhiliseks rõõmu allikaks tänulikku meelt.

Eeloleval laupäeval, 29. juunil saab saja-aastaseks Risti kirikuaias asuv vabadussõja sammas, mis püsis puutumata ka Nõukogude okupatsiooni ajal. Sajandi eest koguduse initsiatiivil rajatud ning nüüd koguduse eestvedamisel korrastatud samba aastapäeva tähistatakse väärikalt. Jagab õp Annika Laats.

Usundiõpetaja Toomas Jürgenstein kirjutab kolumnis teda tabavast kassiahastusest, kui 12. klass on lõpuaktusel tunnistused ja tunnustuse kätte saanud.

EELK Usuteaduse Instituudi lõpetajaid on tänavu kümme. Erakordne on, et neli kümnest lõpetavad cum laude ehk kiitusega. Õppeaasta jumalateenistus-aktus toimub täna, 26. juunil 2024 Tallinna piiskoplikus toomkirikus.

„Mida tähendab tunne, et oled läbipõlemise äärel, seda teab Paide koguduse 50aastane hingekarjane Andres Tšumakov enda kogemusest. Nagu sedagi, et teatud hetkel tuleb aus olla ja tunnistada, et samas tempos sama koormaga kaugele ei jõua,“ alustab portreelugu peatoimetaja Liina Raudvassar. Lugeja saab teada ka võõrapärase nime päritolu.

Intrigeerivalt mõjub hingehoidja Lea Saare hingehoiuveeru pealkiri „Raamatutest, moosipirukate maitsest ja vaikivast Jumalast“. Ja tõepoolest – kõigest sellest saab ka artiklis lugeda.

Miks on peatatud Kuusalu koguduse õpetaja Jaanus Jalaka tegevus vaimulikuna kolmeks kuuks, vastab peapiiskop Urmas Viilma.

21. augustini on võimalik kandideerida Tartu ülikooli mikrokraadiprogrammidesse. Kahte kursust viivad läbi usuteaduskonna õppejõud. Üks puudutab islamit ja teine maailmausundeid laiemalt.

Rubriik „Sõnaviibe sajandi tagant“ viib meid 26. juunisse 1924. Lehenumbri teemad on nelipüha sisu avamine, usupuhastuse 400. aastapäeva tähistamise kajastus, usumeelsete ning käremeelsete tüli Norras ja „traadita telefoni“ levik.

Eesti Kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogu on loodud spetsiaalselt Eestis ilmunud trükisõna säilitamiseks ja kättesaadavaks tegemiseks. Seda järjepidevat kogumistööd eesti vaimuvara talletamisel on siin tehtud rohkem kui 115 aastat. Kirjutab Eesti Kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogu juhataja Merike Kiipus. Ta kutsub üles eraisikuid ja kogudusi üle vaatama oma arhiive, sest on koguduste väljaandeid, mis nende kogudest puudu on.

Pildipalveid teeb juunis Märjamaa koguduse õpetaja Illimar Toomet, pühapäeva teemat avab praost Hedi Vilumaa.

„Hea on olla Issanda teenistuses. Keset kaduvat ja Jumalale selja keeranud maailma pole see küll alati kerge töö. Kuid just Jumala kutse ja tema arm muudavad Jumala kaastööliseks olemise kauniks ja erakordseks. Meie jaoks võimatu saab tema käes võimalikuks,“ kirjutab jutluses Viljandi Pauluse koguduse õpetaja Marek Roots.

Eesti Kirik nr 25/26 26. juunil 2024. Lehega on kaasas Eesti Kiriku erinumber „Rõõm üle maa“ neljal leheküljel. Eesti Kirik ilmub suvel järgmiselt: 3. juulil digileht, 7. augustil digileht, 14. augustil paberleht.


Vaata ka: