Ajaleht Eesti Kirik 25. novembril 2020

Ajaleht Eesti Kirik 25. novembril 2020

Pühapäeval alustame 1. advendiga uut kirikuaastat. Kiriku aastaringi, selle suuremaid pühi ning nende tähistamist, tutvustab Häädemeeste koguduse õpetaja Tauno Teder.

Pärast 13 kuud kestnud intensiivseid renoveerimistöid on Haljala kiriku interjöör taas hele ja korras. Remondijärgse pühitsemise tänumissa toi 700 aastase pühakoja kirikulistest täis, kogudus suurenes uute ristitavate ja leeritatavate võrra.

Kuigi koroonaviiruse tõkestamine moodustab kaduvväikese osa hiigelsuurest ülesandest, milleks kristlik kirik on kutsutud, on ka väikesed asjad kolumnist Kristjan Luhametsa sõnul olulised.

Jõulurõõmu võimalikkusest kirjutab juhtkirjas kirikumuusika liidu juhatuse esimees Tuuliki Jürjo, kes on veendunud, et hoolimata tavapäratust ajast peab olema paindlik leidmaks uusi võimalusi jõulurõõmu jagamiseks.

Eesti juurtega laulja Birgitta Veksler- Ludvall, kes on isapoolse vanaema Galina poolt juudi päritolu,  elab perega Jeruusalemma lähistel ja on nüüdseks Iisraelis elanud üle poole oma elust. Eesti Kirikule andis ta oma elust ja tegevusest pika veebiintervjuu

Rahvusvahelise usuvabaduse alliansi kohtumisel võeti vastu Eesti eestvedamisel loodud pühapaikade kaitse deklaratsioon, mis on mõeldud vastusena usukogukondi vaenavatele konfliktidele.

Tartu luterlik Peetri kool jagab rahvusvahelise Pimedate Ööde festivali ajal “taevamannat” – just sellist nime kannab kooli kogukonna kohvik, mis tegutseb kooli ruumides asuvas kinos Athena.

Tallinna Jaani kirikus on Anu Raua vaibanäitus “Tähisvaibad”, mida kureerib galerist Erki Juhandi ning mis toob huvilisteni 13 gobelääni, teiste hulgas Tartu Linnamuuseumi omandis oleva suurvaiba “Tartu rahu 100”.

Teadlased uurivad Rõuge kirikuaiast leitud hauapanuseid. Luudeuurija Martin Malve ülesanne on välja kaevatud inimluud “panna rääkima”. 

Poolteist kuud kestnud tööd Saaremaal Kihelkonna kiriku tornis tõid päevavalgele unustusehõlma jäänud fakti, et vasest tornimuna oli valmimise ajal 1898. aastal üle kullatud.

Rubriigist “Välisuudised”: Poola noorte seas on katoliku kirikusse suhtujaid väga vähe; Inglise Kirik teatas valmisolekust pakkuda oma katedraale COVID-19 vastu vaktsineerimise paikadeks, sest need olevat väga sobilikud ohutuks, kiireks ja massiliseks kaitsesüstimiseks; Koroonaviirusesse surnud Serbia õigeusu kiriku patriarh Irenej oli kolm päeva enne oma positiivset koroonatesti juhtinud samasse haigusse surnud metroliit Amilohije matusetalitust, kus oli eiratud igasuguseid ettevaatusnõudeid ja levitatu viirust matuseliste hulgas. 

Tallinna Jaani koguduse abiõpetaja Eve Kruus kirjutab lehejutluses alandlikkusest, mis on vaimuliku sõnul liidrite edu garantii.

Praost Anti Toplaan on võtnud üle õpetaja Tiina Jannolt Pühapäevalehekülgede Mõtiskluse rubriigi. Ja nii algabki uus aastaring. Tiina Janno on Eesti Kirikule antud usutluses tunnitanud, mida see aasta koos kirjutamisega lehele tähendas.