Eesti Kirik 02.12.2020

Eesti Kirik 02.12.2020

Ajaleht Eesti Kirik 02.12.2020

EELK esimese kahepäevase veebikirikukogu alguses pidas peapiiskop Urmas Viilma ettekande “Olukorrast kirikus”, milles keskendus oodatult koroonakriisile. Kirikukogust ülevaate teinud Kaido Soomi artiklis on välja toodud ka muudatused kirikuseadustikus.

Hoolimata summadest, mis riigieelarves on eraldatud riigis turvalisuse tagamiseks, on rahvas käesoleval aastal tundnud end kaitsetuna valdkonnas, mis ei ole politsei ega kaitseväe võimuses, kirjutab juhtkirjas kaitseväe peakaplan Gustav Kutsar.

Kogu rahvast teeniva kirikuna on EELK endiselt Eesti vaba rahva kirik, kes vajab ka ise juhatamist, järele- ja ülevaatamist, nagu me piiskopiametit ajaloolise episkope’na tunneme, kirjutab peapiiskop Urmas Viilma oma kolmeosalise artikli viimases osas.

Kohtudes Stenbocki majas Eesti Kirikute Nõukogu juhatuse liikmetega, tundis peaminister Jüri Ratas huvi, kuidas läheb Piibli uue tõlke projektiga.

Põhja-Ameerika virtuaalsest sinodikoosolekust, millest võttis osa kuue  koguduse esindajad, ülevaate andnud praost Mart Salumäe tõdes, et kõiki praostkonna koguduste on pandeemia mõjutanud oluliselt. 

Esimese advendijumalateenistusel Tallinna piiskoplikus toomkirikus kõlas koorirõdult näomaskidele vaatamata jõuliselt 30 aastat tagasi loodud koori Laudate Dominum laul.

Rakvere haiglas avati vaikuse tuba, kus jätta hüvasti oma haiglas lahkunud lähedasega, leida lohutust palvest ning lasta kõnelda vaikusel.

Septembris täitus 80 eluaastat vennastekoguduse jutlustajal Jüri Pootsmaal, kelle eestvedamise on taastatud palvemajade töö Tallinnas Harku tänavas ja Nissis. 

Misjonikeskuses koolituste koordinaatorina tööd alustanud misjonär Liisa Rossi viib advendiajal läbi keskuse esimese  veebipiiblikursuse, mis avab Jeesuse isiku erinevaid tahke. 

Kaks kuud tagasi 60. sünnipäeva pidanud vaimulik Peeter Parts hingehoidjast abikaasa Airega on teeninud Kolga-Jaani kogudust kümme aastat.

Juuru koguduse rahvas käis leemetipäeval Tallinnas Niguliste kirikus Ackermanni näitusel, kus eksponeeritakse ka Juuru kirikust saadud Jeesuse puuskulptuuri.

Rahvustest tundmatu tuleviku lävel kirjutab Tartu ülikooli doktorant Rain Soosaar, kes arutledes küsimust, kuivõrd jätkusuutlikud on rahvused, leiab, et meie rahvus jääb püsima niikaua, kuni eestlus saab omaseks nii siinsete põliselanike kui sisserännanute noortele põlvkondadele.

Jutluse teise advendipühapäeva teemale “Sinu kuningas tuleb kirkuses” kirjutab Hageri koguduse õpetaja praost Jüri Vallsalu.