Eesti Kirik 28. oktoobril 2020

Eesti Kirik 28. oktoobril 2020

Ajaleht Eesti Kirik 28.10.2020

Kirikumuusikud kogunesid möödunud nädalal konverentsile, kus uue lauluraamatu toimkondade juhid kõnelesid tehtust. Töise kokkusaamise muutis pidulikuks avajumalateenistus, kus piiskop Joel Luhamets andis üle kiriklikud autasud.

Helsingi Piiblitõlke instituudis tõlgitakse Vana Testamenti ersa keelde. Pühapäeval, mil tähistati misjonipüha, koguti jumalateenistustel annetusi, et toetada tõlketööd. Nii võib mõne aasta pärast olla sugulasrahval ersadel omakeelne pühakiri. Tööprotsessis osaleb ka misjonär Liliann Keskinen.

Avaldame peapiiskop Urmas Viilma karjasekirja usupuhastuspühaks. Peapiiskop ütleb, et ka kõige raskemad otsused kiriku pikas ajaloos on vastu võetud usaldusest Püha Vaimu vastu.

Kolumnist Janek Mäggi kirjutab valulikust sõnasõjast ja ütleb, et avalik sõnasõda näitab inimese langenud loomust, isekust ja väiklust. Kui me aga talume seisukohti, mis meile ei meeldi, on see meie rist, mille läbi leiame Jeesuse.

Möödunud nädalal oli usuteaduse instituudis konverents, kus teoloogiadoktor Randar Tasmuth kõneles jüngriks saamisest ja jüngriks olemisest.  Autor on kirikulehe palvel kirjutanud ettekandest kokkuvõtte, et iga soovija saaks osa tema mõtetest.

Tänases lehes on taas hingehoiuveerg. Aire Parts kirjutab selles, et Jumala armul on õuna lõhn. Ta kirjutab, et sügis on küll kõle, aga me ise mõtleme selle aastaaja hirmutavaks. Aga ükski teelolija pole kunagi üksi ega mahajäetud, tuleb vaid Jumalat usaldada.

Kose koguduses tegutseb juba 20 aastat eriline koor, pasunakoor, mida on kogu tegutsemisaja elus hoidnud Kahro Kivilo. Koori tegemistest rääkides rõhutab ta öeldes: „Oleme uhked, et oleme kirikubänd.“

Metsakalmistul mälestati president Konstantin Pätsi ja tema säilmete matmist kodumaa mulda 30 aastat tagasi.

Urmas Oras jagab septembri algul Hiiumaal toimunud oikumeenilisel palverännakul nähtut-kogetut. 

Eesti Piibliseltsi peasekretär Jaan Bärenson kirjutab Kullamaal toimunud piiblipäevast. Meenutan siinkohal, et tänavu tähistatakse rahvusvahelist piibliaastat. 

Teada saab huvitava fakti, et kirikutöö kõrval on praost Üllar Salumetsal veel teine armastus – jalgpall. 

Jutluse on kirjutanud Jõgeva koguduse õpetaja Georg Glaase.