Joel Ots: kirg muusika vastu peab enda seest tulema, muidu pillimeest ei saa

Joel Ots: kirg muusika vastu peab enda seest tulema, muidu pillimeest ei saa

Hageri pasunakoori juht Joel Ots (Pereraadio)

“Kõigil, kel on eluõhku, kiitke Issandat,” sõnastas Hageri pasunakoori juht Joel Ots Pereraadio saates “Minu muusika” oma elu missiooni kristlase ja muusikuna.

“Puhkpillid, pasunad ei ole mingid matusepillid, vaid selleks, et kiita ja olla tänulik,” ütles ta. Joel meenutas siinkohal üht oma kunagist õpetajat, kes tunnistas, et kirikuinimene ta küll ei ole, aga Jumalat tänab ikkagi iga päev.

Joel Ots on Eesti vanima pasunakoori juht ja metsasarvemängija on enam kui 15 aastat tegutsenud ka muusikapedagoogina. Teda küsitles kirikumuusikuid tutvustavas saates koguduse- ja pasunakoorikaaslane Elari Lend.

Pasunat on lapsel õige aeg hakata õppima siis, kui tekivad jäävhambad ehk juba esimeses-teises klassis. Selleks, et pillimänguvilumust saavutada, tuleb harjutada ja pühenduda eluaeg, tõdes Hageri pasunakoori juht ja lisas: “Kui kirge muusika vastu ei ole, siis on väga raske kuhugi jõuda.” Muusikamees leiab, et ega iga muusikaga kokku puutunud inimesest pillimeest saama peagi – igaüks peaks leidma lihtsalt oma ala, mis silma särama paneb. Pillimängu tunnid võiks tema arvates olla iga kooli programmis, sest noodikirja tundmine aitab lapsel paremini näiteks matemaatikaga joone peale saada.

Joel Ots ise tegi pillimänguga algust oma kortermaja trepikojas, kus naabripoisid üheskoos pilli harjutamas käisid. Joeli vanemad lausid kooris, nende kodus oli harmoonium, isa mängis trompetit. “Kodus oli üks vana trompet ja isa ütles: poisid, proovige!” Joel valis oma pilliks siiski metsasarve, selle puhul köitis teda ilus tämber.

Pilliharjutamises tekkis Joelil teises või kolmandas klassis tagasilöök. Madalseisust muusikakoolis  aitas üle võimalus koos täismeestega proovides harjutada ja surnuaiapühadel ja kirikupühadel mängimas käia. Sellest sai üle, et vahel läks esinedes mäng täitsa sassi – teinekord jälle mängiti koos poistega bussijaamas lumehanges kogu repertuaar otsast lõpuni läbi. Igal juhul oli Joelil nii palju särtsu, et teisigi nakatada ja 18-aastaselt sai temast juba Hageri pasunakoori juht.

“Olen kunagi öelnud, et pasunakoor püsib nii kaua, kui saame neli häält kokku,” ütles Hageri pasunakoori eestvedaja. Iga kord, kui laialiminek on peaaegu ukse ees, on ilmunud mõni uus pillimees ja praegu on Eesti vanimas pasunakooris püsivalt 10-12 mängijat.

Lisakuulamist ja -vaatamist:

Hageri pasunakoori tutvustav video

Saate “Minu Muusika” Joel Otsaga järelkuulamine  ja Pereraadio sarja “Minu Muusika” teised saated