Rõuge Maarja kirik sai 290. aastapäevaks soojaks

Rõuge Maarja kirik sai 290. aastapäevaks soojaks

Rõuge Maarja 400-liikmeline kogudus tundis soojast kirikust puudust juba pikka aega, eriti koguduse eakamatele mõeldes. Nüüd on Rõuge kirik esimene kirik, kus on kütteallikaks on õhk-vesi soojuspump. Küttesüsteemi said kirikulised oma nahal järele proovida eile, 25. oktoobril, mil koos Rõuge Maarja kiriku 290. aastapäeva tähistamisega pühitseti sisse uus küttesüsteem. Talituse viis läbi piiskop Joel Luhamets.

Protsessioon kiriku 290. aastapäeval (Foto: Indrek Hunt)

Rõuge Maarja koguduse õpetaja Mait Mölder kommenteerib: ” Kirikuhoone juures on veel palju ja hädavajalikke töid teha, meie jaoks oli küttesüsteemi ehitamiseks tulnud sihtotstarbeline annetus ootamatu, kuid väga meeldiv üllatus. Viimselt kiriku elektrisüsteemi, tornikiivri, akende või drenaazhisüsteemi parandamine/ehitamine ei anna inimesele kirikus olemises nii palju ennast tunda, kui hoones sees olev soojus. See oli ka meile oluline meeldetuletus: kirik (hingamispäev) on inimeste jaoks, mitte vastupidi. Jumal tuleb meile lähedale.”

Õhk-vesi soojuspumba välisseade on abihoone juures (Foto: Indrek Hunt)

Seade kütab pinkide alla paigutatud radiaatorid soojaks juba minutitega. 64 kW võimsusega pump asub kirikust umbes poolsada meetrit eemal kantselei abihoones.

Tööde maksumus oli 134 000 eurot, millest Samson-Himmelstjerna sihtasutuselt tuli toetusena 120 000 eurot ja Erakonnalt Isamaa 14 000 eurot. Küttesüsteemi projekteeris Indrek Ladva Maatriks Projektist ja ehitas Prokliima Tartu osakond Ergo Einla juhtimisel.

Tööd kiriku korrastamiseks ja küttesüsteemi uuendamiseks jätkuvad. Edaspidi on kavas süsteemi liita ka lähedal asuv uisuväljak, mille kunstjää tegemisel vabanev soojus juhitakse samuti kirikusse selle soojustamiseks. Seejärel ühendatakse soojasüsteemiga ka koolimaja maaküttesüsteem. Koos küttesüsteemi häälestamisega on käimas kiriku akende restaureerimine.

Annetada saab Rõuge Maarja koguduse arvelduskontole EE501010402007421005 (SEB). Selgitusse kirjutada „Aken”.


Loe lisa:

Regina Hansen