Eesti Kirik 12.05.2021

Eesti Kirik 12.05.2021

Eesti Kirik 12.05.2021
Eesti Kirik 12.05.2021

Palverändurid olid nädalavahetusel teel Tallinna toomkirikust Hageri kirikusse, läbides kokku umbes 50 kilomeetrit. Eesti jaakobitee läbis paarkümmend inimest, teiste seas peapiiskop Urmas Viilma. Ja kirikulehest Liina Raudvassar, kes teelisena võttis rännakult kaasa tunde, et palverändurid on oodatud.

Rannus olid laupäeval talgud, mis toimusid piiranguist vallasaamise lustis, kirjutab Puhja koguduse õpetaja Tiit Kuusemaa. Talgupäeva oli ellu kutsunud Rannu kogukond, et pakkuda abi sealse õigeusu kiriku kordategemiseks.

Juhtkiri on piiskop Joel Luhametsalt, kes kirjutab rääkimisest ja kuulamisest. Kirjutise taustaks kirikus käsil olev õigusreform ja liturgilise uuendamise kava, rõhutab piiskop, et kuulata ja asju arutada tuleb vastutustundega.

Pere ja pühendumise teema on kolumnis kõneks võtnud Vootele Hansen, kes tõdeb, et gümnaasiumi riiklikus õppekavas ei ole sõnagi juttu perekonnaõigusest. Ta ütleb, et seadust tundval inimesel on kergem vältida ootamatusi ning parem pühenduda oma perele ja ametile.

Vaimulike konverentsi juhatuse esimees Urmas Nagel ütleb arvamusloos, et tänavusel virtuaalsel konverentsil võetakse vaatluse alla nn eluringi küsimused. Sellega alustatakse mõtestatud arutelu inimeseks olemise keerukate küsimuste üle.

Tänases lehes on päris palju juttu kristliku hariduse teemal. Nii kirjutame sellest, et Põlvas avatakse Jakobi Kooli juures lastaiarühm, et huvi erakorralise vastuvõtu vastu Usuteaduse Instituudi diakoonia ja hingehoiu eriala magistriõppesse on olnud suur. Aga sellestki, et ülikooli usuteaduskonna juhataja Urmas Nõmmik on valitud professoriks.

Lehe suur lugu on Hiiumaa kogudusi teenivast Hüllo-Kristjan Simsonist, kes laupäeval pidas juubelit.

Tore lugu on ka juubelit pidanud Michael Schümersist. Michael on lõpetanud Tallinnas pastoraalseminari, aga teeninud viimased 22 aastat kogudusi Saksamaal.

Mäluleheküljel saab lugeda Käsmu kabelitest, mille dokumentidega tõendatav ajalugu algab 18. sajandi esimesest poolest. Sealt on tore lugeda, kuidas vana saksakeelse dokumendi tõlkis tänapäevasesse keelde proua Josefine Moser Austrias.

Ilmub viimane osa Sirje Semmi järjeloost „Tundeline teekond läbi Eesti“.

Lisaks kirjutame ka, et hingehoidjad hakkavad tegema kodukülastusi, nädala eest toimunud emadepäeva konverentsist ja muust. 

Jutluse on kirjutanud lehele Elva koguduse õpetaja Vallo Ehasalu.

Meeldib 1

Lisa kommentaar