Koroona-aasta head viljad: õp Hiob tähistas oma ümmargust sünnipäeva  kahe kaaluka teosega

Koroona-aasta head viljad: õp Hiob tähistas oma ümmargust sünnipäeva kahe kaaluka teosega

“Küsitakse, miks otsustasin välja anda ühekorraga kaks raamatut. Vastus on lihtne. Esiteks, nad valmisid paralleelselt koroona-aastal, mil oli kirjutamiseks rohkem aega. Teiseks väärib 60. sünnipäev topeltpauguga esiletõstmist. Kolmandaks, iga seisev asi paratamatult vananeb, sest lisandub uusi sündmusi ja vaatevinkleid,” märgib täna Tallinna Jaani kirikus esitletud raamatute autor Arne Hiob nende tutvustuses, mis ilmus veebiportaalis Meie Kirik. Ühtlasi loodab ta, et mõlemad raamatud – «Inimene ja teispoolsus. Teadus ja uskumused tänapäeval» ning «Venemaa ja õigeusk. Tuhandeaastane vene ortodoksia» on hästi loetavad ning aitavad valgustada mõningaid aktuaalseid küsimusi.

(Foto: Kirjastus Gallus)

Raamatus „Inimene ja teispoolsus” tulevad vaatluse alla surmalähedased kogemused, paranormaalsed nähtused ja uusvaimsus.

“Teispoolsus on see, mis jääb teisele poole meie tunnetust, mida ainult aimame ja tasapisi tundma õpime. Sajandeid kestnud kriitikast hoolimata ei ole religioon sugugi vähem elujõuliseks muutunud. Ta vahetab ainult nimetusi ja kostüüme ning ilmub isegi teaduse kui väidetavalt oma suurima vastase mõjuväljas. Mingil määral on õnnestunud religiooni mainet küll mustata, sidudes seda tagurliku mõtte­viisi ja maailma­pildiga, kuid selle taga­järjel kasutatakse säilinud religioossuse väljendamiseks ainult teisi nimetusi, jättes sisu üsna samaks. Ilmalikus tsivilisatsioonis võivad usundi ilmingud varjuda ka anonüümsete katte­varjude taha. Kõneldakse uusvaimsusest, esoteerikast või new age’i mõtte­­viisist, mis samas sisaldab varasest religiooniloost tuntud elemente, ilma milleta ei ole inimkonda iial eksisteerinud,” seisab raamatu tutvustuses selle välja andnud kirjastuse Gallus kodulehel. Arne Hiobi raamatu toimetaja on Küllike Evartov ja kujundaja-küljendaja Mari-Liis Bassovskaja.

(Foto: kirjastus Gallus)

Teise raamatu kohta kirjutab kirjastus Galluse koduleht: “Õigeuskliku Venemaa kohta ei ole eesti keeles trükis ilmunud palju. Käesolev raamat soovib pisutki täita seda lünka Venemaa ajaloo käsitlemisel. Kriitilise hoiaku asemel on valitud mõista püüdev lähenemine. Mida on meil õppida Venemaast ja õigeusust? Mida ütleb ateismiperiood kommunistliku võimu aegu? Mida on kirjutanud nendel teemadel teised? Eestlasena Venemaa poole vaadates ei saa pilku heitmata jätta ka teistele soomeugrilastele, kes on algusest peale olnud Vene riigi lahutamatuks koostisosaks.”

Raamatu autor on Arne Hiob, toimetaja Küllike Evartov, kujundas ja küljendas Liisa Maria Murdvee.

12. veebruaril autor Arne Hiobi 60. sünnipäevaga ühendatud raamatute esitlusel musitseerisid Andres Uibo ja Ka Bo Chan ning Andres Mustonen ja Hortus Musicus. Esitati juudi ja õigeusu (ortodoksi) muusikat.


Loe lisa:

Lisa kommentaar