Kuninganna Elisabeth II andis oma eluga tunnistust usust ja usaldusest Jumalasse

Kuninganna Elisabeth II andis oma eluga tunnistust usust ja usaldusest Jumalasse

Kuninganna Elizabeth II kroonimisregaalidega. (Foto: Wikimedia Commons)

8. septembril 2022 suri Šotimaal Balmorali palees 96 aasta vanuselt Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, kes valitses 70 aastat ja seitse kuud. Ta oli ühtlasi Inglismaa Kiriku kõrgeim maine pea ja kandis kiriklikus kontekstis tiitlit Usu Kaitsja ja Inglise Kiriku Kõrgeim Valitseja.

Peapiiskop Urmas Viilma tegi Eesti luterlaste nimel sissekande Inglise kiriku kodulehel olevasse mälestusraamatusse ja avaldas kaastunnet troonipärijale kuningas Charles III-le, kogu kuninglikule perele, brittidele üle maailma, Inglise kirikule ja kirikupeale, Canterbury peapiiskopile Justin Welbyle. Sissekandele lisas kirikupea Pühakirja salmi: “Kui ma võtaksin koidutiivad ja asuksin elama viimse mere äärde, siis sealgi su käsi juhataks mind ja su parem käsi haaraks minust kinni.” Ps 139:9-10. Omapoolne sissekanne mälestusraamatusse on võimalik teha kõigil, nagu ka süüdata samas virtuaalne küünal ning lugeda hingepalve kuninganna Elizabeth II eest.

Luterliku Maailmaliidu Facebooki lehel kirjutas järelehüüde organisatsiooni peasekretär Anne Burghardt: „Kuninganna Elizabeth II oli lootuse ja alandlikkuse hääl, kes andis tunnistust usust ja usaldusest Jumalasse oma eluga. Meie palved on Ühendkuningriigi, Ühenduse ja kogu maailma rahvaga, kui leiname maailma liidrit. Puhaku ta rahus ja tõusku hiilguses.“

Inglise Kiriku ja monarhia suhteid selgitab lähemalt artikkel veebiväljaandes Meie Kirik.

Lisa kommentaar