Mida me teeme, kui me palvetame? Vaimulikud vastavad

Mida me teeme, kui me palvetame? Vaimulikud vastavad

Praegusel äreval ajal mõeldakse palvetamisest iga päev isegi meie usukauges Eestis. Kristlased palvetavad üle terve ilma Ukraina eest ja Eestis ka selle eest, et sõda ei laieneks ega tuleks meie koduõuele. Vaimulikud kutsuvad kõiki üles: palvetage, see on kõige olulisem! Ent mis on õigupoolest palve ja millel põhineb veendumus, et see tõepoolest aitab – see on nõudnud läbi meedia eraldi selgitamist.

Õpetaja Toomas Paul

Ajalehes Postimees jagas lugejatele palve olemuse kohta vaimulik ja teoloog Toomas Paul: “Palvetama saab õppida vaid palvetades. Paludes, et Jumal juhataks samm-sammult edasi. Parim palve on: “Sinu tahtmine sündigu!” Aga selle palveni on vahel pikk tee…“

Oma artiklis kinnitab vaimulik, et kui inimene midagi väga intensiivselt soovib, siis ta selle ka saab. Ühtlasi hoiatab Toomas Paul “pahasti palumast”: “Aga meie peame vaatama oma südamesse – kui oleme oma soovi selgelt sõnastanud, võib selguda, et ihaldame midagi, mis ei tule kasuks.”

Toomas Paul põhjendab, miks ristiinimesed ikka ja jälle kordavad just meieisapalvet, mille Jeesus õpetas oma jüngritele (Lk 11:1–4): “Selles on mõnesse lausesse kokku võetud, mis on inimese eluks kõige vajalikum. Meieisapalve esimesed laused on otsekui filter, mis takistavad meil sündmatut soovida.”

Õpetaja Kristjan Luhamets

Tänases, 20. märtsi Postimehes vastavad küsimusele: “Kuidas aitab palve Ukrainat?” EELK vaimulikud Kristjan Luhamets ja Jaan Tammsalu ning Jõgeva baptistikoguduse pastor Viljar Roosimaa.

Tartu Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets avaldas veendumust, et palvekett ulatub juba ümber terve maakera ega katke hetkekski. “Odessas palvetatakse kell 15, Eestis kell 19. Neid kellaaegu on tegelikult palju, nii et ööpäeva jooksul saab terve ring täis,” ütles ta.

Vaimulik nentis, et hädaolukord toob surma meie teadvusesse ja paneb mõtlema elu sisule ja tähendusele. “Me kõik sureme. Aga me kõik sureme ainult üks kord. Sõda ei suurenda meie suremist, sõda toob surma meie teadvusesse. Kui me selles teadmises oskame otsida oma elule paremat mõtet, siis on ka elu tagasilöökidel suur väärtus.”

Õpetaja Jaan Tammsalu rääkis, et Tallinna Jaani koguduse kellamängus kõlab iga päev kell 12 ja 15 Ukraina hümn, mis kutsub inimesi palvetama. Igal keskpäeval toimub kirikus rahupalvus.

Õpetaja Jaan Tammsalu

Tammsalu andis soovituse hoida sõjauudiste vaatamine ja palvetamine tasakaalus: “Olen soovitanud, et me ei vaataks ega loeks neid uudiseid ajaliselt enam kui võtame aega palvetamiseks Ukraina pärast.”

Ta kinnitas, et ühispalvetel, kui palutakse südamest, keskendunult ja juures olles, on tohutu jõud ja kutsus üles: “Palun palvetage! Kurjus peatub, kui paljude üksmeelsed, südamesttulevad palved jõuavad Jumala aujärje ette. Palved muudavad elusid ja ajaloo kulgu.”

Loe lähemalt:

Toomas Paul: mida me teeme, kui me palvetame?, Postimees 19.03.2022

Kuidas aitab palve Ukrainat?, Postimees 20.03.2022

Joel Luhamets: palvetamine on Jumala palge otsimine, e-Kirik 02.03.2022

Lisa kommentaar