EELK vaimulike konverentsil lepitakse kokku universaalne jumalateenistuse kord kiriku lauluraamatu jaoks

EELK vaimulike konverentsil lepitakse kokku universaalne jumalateenistuse kord kiriku lauluraamatu jaoks

Konverentsi jumalateenistused toimuvad Tartu Ülikooli-Jaani kirikus (Foto: EELK arhiiv)

Teisipäevast, 24. jaanuarist – kolmapäeva, 25. jaanuarini 2023 toimub Tartus vaimulike konverents. Seekordse vaimulike aasta tähtsaima kokkusaamise keskne teema on jumalateenistuse korra ühtlustamine peatselt välja antava uue lauluraamatu tarbeks, mis on samm kiriku ühtsuse suunas.

Peapiiskop Urmas Viilma peab oluliseks, et vaimulikud jõuaks ühtse jumalateenistuse korra osas kokkuleppele: „Konsistoorium ootab toestust piiskoplikul nõukogul juba kõikidelt praostidelt heakskiidu saanud ettepanekule lisada uude lauluraamatusse universaalne jumalateenistuse kord. Hääletuse läbimisel saab töö lauluraamatu ettevalmistusega edasi minna. Raamatusse lisatava ühtse korra järgi saab teenistustel osaleda kõigis luteri kiriku kogudustes üle Eesti – nii neis, kus jumalateenistused toimuvad pragu Kirikukäsiraamatu kui ka neis, kus need käivad Agenda alusel,“ kommenteeris Viilma ja lisas, et jumalateenistuse kord ei puudu ühestki lauluraamatust. “Kui ma lähen mistahes võõrasse kirikusse, kasvõi mõnes teises riigis, suudan ma lauluraamatu abil jälgida ka võõras keeles peetavat teenistust.“

Täna, 24. jaanuari õhtul selgub 2022. aasta vaimulik, keda konverentsi liikmed saavad valida kolleegide või praostkondade poolt esitatud kandidaatide hulgast. Sel aastal on nominente kuus: Kõpu Peetri koguduse õpetaja ja Suure-Jaani koguduse hooldajaõpetaja Hedi Vilumaa, Tartu Maarja koguduse õpetaja Timo Švedko, Valga abipraost, Elva koguduse õpetaja ja Hargla ning Rõngu koguduste hooldajaõpetaja Vallo Ehasalu, EELK kantsler, Kambja koguduse õpetaja ja Pilistvere ning Ruhnu koguduste hooldajaõpetaja Andrus Mõttus, Lääne abipraost, Ridala ja Martna koguduste õpetaja Küllike Valk ja Järva abipraost, Ambla Maarja koguduse õpetaja ja Aegviidu koguduse hooldajaõpetaja Tõnu Linnasmäe. Tiitli üleandmine toimub 24.01. kell 19. algaval pidulikul koosviibimisel Tartu Ülikooli kohvikus, kus peab kõne 2021. aasta vaimulik Margit Lail; kitarri saatel musitseerib 2020. aasta vaimulik Hannes Nelis.

Selleaastane konverents kannab pealkirja “Tervist“ ning tervise ja toimetulekuga seotud teemadel peetakse ettekandeid ja toimuvad arutelud mõlemal päeval: 24. jaanuaril astuvad üles Randar TasmuthAin RiistanNaatan Haamer ja Marko Tiitus. Paneelvestlust juhib Tõnu Lehtsaar. 25. jaanuaril kell 10 teeb kiriku ees seisvatest olulistest teemadest ettekande peapiiskop Urmas Viilma. Veel saavad tervise- ja kriisijuhtimise teemalisteks ettekandeks sõna Rein SuijaEerik Jõks ja Martti Magnus.

Vaimulike konverentsi programm ja ajakava

Konverents toimub Tartu Ülikooli peahoones ja jumalateenistused Tartu Ülikooli-Jaani kirikus erinevate praostkondade korraldamisel.

Vaimulike konverentsi liikmed on EELK vaimulikud. Konverentsi võimkonda kuulub õpetuse aluste muutmine, liturgia käsiraamatu ja õpetusliku sisuga oikumeeniliste kokkulepete heakskiitmine enne küsimuse otsustamist piiskoplikus nõukogus või kirikukogus.


Vaata ka:

Lisa kommentaar