Peapiiskop Urmas Viilma: “Konverentsil ei hääletata liturgiareformi üle, vaid toetatakse jumalateenistuse korda, mis lisatakse uude lauluraamatusse.”

Peapiiskop Urmas Viilma: “Konverentsil ei hääletata liturgiareformi üle, vaid toetatakse jumalateenistuse korda, mis lisatakse uude lauluraamatusse.”

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: EELK arhiiv)

Vaimulike konverentsi eel tuletab peapiiskop Urmas Viilma osalejatele meelde, et konsistoorium ei ole pannud hääletusele uut ühtset jumalateenistuse korda, mille EELK peaks kasutusele võtma. „Konsistoorium ootab toestust piiskoplikul nõukogul juba kõikidelt praostidelt heakskiidu saanud ettepanekule lisada uude lauluraamatusse universaalne jumalateenistuse kord. Hääletuse läbimisel saab töö lauluraamatu ettevalmistusega edasi minna. Raamatusse lisatava ühtse korra järgi saab teenistustel osaleda kõigis luteri kiriku kogudustes üle Eesti – nii neis, kus jumalateenistused toimuvad pragu Kirikukäsiraamatu kui ka neis, kus need käivad Agenda alusel,“ ütleb Viilma.

Peapiiskop rõhutab: „Vaimulike konverentsil on hääletuse rõhk just lauluraamatusse lisataval korral.“ Tema sõnul oleks pretsedenditu, kui näiteks võimalike üksteisest möödarääkimiste tõttu tekib oht, et jumalateenistuse kord jääb lauluraamatust päris välja. “Ma ei tea ühegi kiriku lauluraamatut, milles puuduks jumalateenistuse kord,” tõdeb peapiiskop. “Kui ma lähen mistahes võõrasse kirikusse, kasvõi mõnes teises riigis, suudan ma lauluraamatu abil jälgida ka võõras keeles peetavat teenistust.”

Urmas Viilma sõnul on seekordse hääletuse taga lootus, et suudame vähemalt lauluraamatusse minevas korras kokku leppida. Kõik muud arutelud ja võimalikud hääletused liturgia ühtlustamise küsimuses on tuleviku küsimused.

Lisa kommentaar