Eesti Kirik 30.08.2023

Eesti Kirik 30.08.2023

Ajaleht Eesti Kirik 30.08.2023 (diginumber)

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik diginumbrina 30. augustil Issanda aastal 2023.

Ilusa tava kohaselt kogunevad iga viie aasta tagant Püha Johannese Haapsalu koguduse sõpruskogudused selleks, et sõprussuhteid värskendada. Tänavu saadi kokku Haapsalus 25.-27. augustini. 

Homme tähistatakse Tori kirikus Vaba Eesti päeva, kirjutab juhtkirjas Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm ja tuletab meelde, et 31. augustil 1994. aastal lahkusid Eesti pinnalt vene sõdurid. „Okupatsiooniarmee lahkumine tähendas Eesti jaoks põhimõtteliselt Teise maailmasõja lõppemist,“ märgib peakaplan.

Peame oma tarbimist oluliselt koomamale tõmbama, vähem reisima ja kasinamalt elama, kirjutab kolumnist Urmas Nõmmik ja lisab: „See sobib suurepäraselt kokku kristliku arusaamaga kasinusest, mis eeldab asjade kokkukuhjamise asemel keskenduda hingele, kunstile, Loojale“.

Eesti Kirikute Nõukogu kutsub tähistama looduhoiukuud. Tegemist on rahvusvahelise algatusega, mida Eestis tähistatakse esmakordselt. 1. septembril ülemaailmse palvepäevaga algav teemakuu lõpeb 4. oktoobril, looduskaitse pühaku püha Assisi Franciscuse mälestuspäevaga.

Gümnaasiumi usundiõpetuse kursusele „Eesti usuline maastik“ on valminud Eesti Kirikute Nõukogu stipendiumi toel õppematerjalid, mis aitavad tundma õppida seitset kirikut. Autor on kevadel Tartu Ülikooli usuteaduskonnas magistriõpingud lõpetanud Mariette Alliksaar.

Artikkel „Kaheksa pidupäeva armastuse sidemeis“ tutvustab 15.—22. augustini Saare- ja Muhumaal kestnud õigeusu festivali, millega tähistati kümne kirikuhoone sissepühitsemise 150. ja Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku 100. aastapäeva.

EELK Mustamäe Maarja Magdaleena koguduses peeti teist aastat kirikupäevade raames Loominguõhtut. „Kristlastest harrastajate loomingut tutvustavaid salongiõhtuid tuleb harva ette,“ kahetseb peakorraldaja Jaana Maria Unga.

Hiljuti Laatre koguduse diakoniks pühitsetud Urmas Koorits tunnistab Eesti Kirikule, et elus on tähtis see, mis viimselt loeb. 

Gümnaasiuminoored avasid sel suvel Rõuge kiriku tornis põgenemistoa. Läbi torni nelja korruse kulgeva mängu eesmärgiks on tutvustada pühakoda – küsimused on enamasti seotud Rõuge kirikuga. 

Armastus ja viha ei mahu ühte südamesse, nendib lehejutluses Rakvere koguduse õpetaja Tauno Toompuu ning tunnistab, et mäejutluses esitatud Jeesuse õpetus on igale kristlasele suureks väljakutseks. „Aga niikaua kui me armastuse ülesannet ära ei unusta ja oleme valmis armastuses üle piiride minema, oleme taevase Isa moodi ja teel Tema poole,“ lõpetab vaimulik oma jutluse. 

Eesti Kiriku toimetus soovib oma lugejatele ilusat 1. septembri teadmistepäeva ning head algavat looduhoiukuud! 


Loe lisa:

Meeldib 1

Lisa kommentaar