“Taevas tuleb appi!”: vaikimisest ja vaimulikest harjutustest

“Taevas tuleb appi!”: vaikimisest ja vaimulikest harjutustest

Veebisaates “Taevas tuleb appi! Vaatlusi maailmale ristiinimese seisukohalt” kõneleme seekord õp Urmas Nageli ja õp Tauno Kiburiga vaikimisest ja vaimulikest harjutustest. Küsija rollis on õp Toomas Nigola.

«Vaikuse liikumise eesmärgiks on ühelt poolt püüdlemine autentse usulise kogemuse poole ning teisalt eheda inimeseksolemise viisi leidmine,» on kirjutanud Soome varalahkunud retriiditeoreetik ja -praktik Heikki Kotila.

Olgu kõne all retriit või süvi – mõlema märksõna all tuleb mõista taasavastatud vana kristlikku tava mõneks ajaks argirutiinist tagasi tõmbuda ja minna looduskaunisse paika ning vaikusesse eneseuurimiseks ja Jumalaga kohtumiseks.

Retriidi traditsioon on alguse saanud 1. sajandil ja selle eeskujuks on Kristuse kõrberännak. Aktiivselt praktiseerisid seda 3.-4. sajandi kõrbeisad ja edasi kandus kristlik vaimne praktika kloostritesse.

„Sõnu on meie sees liiga palju, vahel on vaja ka vaikseks jääda,“ ütleb saate üks külalistest, õpetaja Urmas Nagel. Vaikus ei ole aga eesmärk, vaid instrument, selgitab ta. Eesmärk on jumalasõna parem mõistmine ja vaimsele puhastumisele ja arengule kaasaaitamine.

Õpetaja Tauno Kibur toob näite muutusest, mis vaikuse praktika ja vaimsete harjutuste tulemusena võib aset leida. Nii võib vaikuse laagris osalenu kogeda, et teadlik kohalolu paraneb oluliselt. Ühe osalenu kirjeldusel avaldus see pühapäevasel jumalateenistusel, kus ta koges täiesti uut kvaliteeti ja tundis, et iga sõna, palve ja liturgia osa puudutab sügavalt.

Oru Evangeelne Rahvaõpistu on omalaadne elulaadikeskus mõisahoones ja seda ümbritsevas pargis, kus korraldatakse vaikuselaagreid ja -koolitusi juba mõnda aega. Neid on nii pikemaid kui lühemaid. Nii näiteks on valida nädal aega kestva suveretriidi, kord kuus ühepäevasena toimuva kasvukoolituse või lühema, nädalavahetusel toimuva vaikuselaagri vahel.s.

Järgmine Vaikuse kooli nädalavahetus Oru Evangeelses Rahvaõpistus toimub 13.-15. novembrini. Lisainfot leiab huviline õpistu kodulehelt.