Sümpoosion keskendub Eesti rikkale orelipärandile ja selle hoidmisele

Sümpoosion keskendub Eesti rikkale orelipärandile ja selle hoidmisele

Walckeri orel (Foto: EELK)

Muinsuskaitseameti ja luterliku kiriku koostöös on ellu kutsutud sümpoosionid, mis käsitlevad mõlemale osapoolele ühiselt olulisi teemasid. Varasematel aastatel on räägitud kirikukelladest, vitraažidest ja kirikutekstiilidest, selleaastane sümpoosion keskendub Eesti rikkalikule orelipärandile.

15. septembril Tallinna Jaani kirikus kell 13.30 – 17.00 toimuval sümpoosionil tuleb juttu orelite rollist kirikuruumis nii teoloogilisest, muusikalisest, tehnilisest kui kunstiajaloolisest aspektist. Lisaks leiab käsitlemist orelite riikliku kaitsmise temaatika – arutletakse selle üle, kuidas kaitsta meie rikkalikku orelipärandit, et ka tulevased põlved neid instrumente oma täies hiilguses imetleda saaksid.

Registreeruda saab e-kirjaga aadressil info@muinsuskaitseamet.ee. Seoses epidemioloogilise olukorra ja riigis kehtivate piirangutega on kohapeal osalejate hulk piiratud, registreerudes palutakse lisada kirjale tervisetõend (lähem info Muinsuskaitseameti lehel). Virtuaalselt osaleda soovijad saavad enne üritust täpsustava info koos lingiga ürituse ülekandele. Sümpoosioni salvestus saab olema järelevaadatav Muinsuskaitseameti kodulehel.

Kava 15. september 2021

13.30
Hardushetk orelimuusikaga – kõneleb Tiit Salumäe
14.05
Osalejate registreerimine
14.15
Avasõnad – EELK ja MKA
14.20
Orelist teoloogias – oreli teoloogia – Gustav Peeter Piir
14.45
Eesti orelid orelimeistri pilgu läbi – Olev Kents
15.10
Mis mõnu on mängida vana orelit? – Kristel Aer
15.35
Kohvipaus
16.00
Vana oreli saladused. Lugedes arhiividokumente… – Tiina-Mall Kreem
16.25
Orelid osana riiklikust kultuuripärandist – Linda Lainvoo
16.50
Ajaloolise oreli tunnustamine kunstimälestisena– Külli Erikson

Täiendav info:

Linda Lainvoo, kunstipärandi valdkonna juht – muuseumide ja kunstipärandi osakonna juhataja, linda.lainvoo@muinsuskaitseamet.ee

Meeldib 1

Lisa kommentaar