Eesti Kiriku digilehe nr 13 tutvustus, 03.04.2024

Eesti Kiriku digilehe nr 13 tutvustus, 03.04.2024

Esilehel tervitame oma lugejaid Maara Vindi ülestõusmissündmuse teemalise joonistuse ja piiskop electus Marko Tiituse mõtisklusega. „Kristuse surnuist ülestõusmine ei olnud surma ninapidivedamine, vaid võit surma, kaduvuse ja lõplikkuse üle. Kristuse ülestõusmisega ei alanud mitte viimane peatükk tema eluloos, vaid viimane peatükk universumi ajaloos. Uus maailmakord. Uus loodu,“ kirjutab ta.

„Ülestõusmispühi tähistatakse nädal aega kuni järgmise pühapäevani. Ülestõusmispühade aeg kirikus aga kestab 50 päeva kuni nelipühadeni. Kui juudid tähistasid hingamispäevana laupäeva ehk sabatit, siis kristlased hakkasid koos käima Jeesuse ülestõusmise meenutamiseks nädala esimesel päeval ehk pühapäeval,“ avab ülestõusmispühade sisu TÜ usuteaduskonna praktilise teoloogia lektor Kaido Soom.

EELK Kirikumuusika Liidu esimees Tuuliki Jürjo tutvustab juhtkirjas 27.–30. juunil Viljandis toimuvat kirikupäeva ja vaimulikku laulupidu „Rõõm üle maa“. Programm on rikkalik ja oodatud on kõik huvilised.

Peatselt jõuab huvilisteni ajalooliste fotode, dokumentide ja reproduktsioonidega rikkalikult illustreeritud raamat tuntud vaimulikust Evald Saest. Eesti Kirik usutleb selle eel teose „Mees mustas“ autorit teoloogiadoktor Riho Saardi.

27. märtsil toimus Narva kirikus Viru praostkonna sinod, mis avas EELK kevadsinodite hooaja. Kohal oli peapiiskop Urmas Viilma, kes tutvustas muude teemade hulgas kevadisele kirikukogule esitatavat eelnõu piiskopkondade loomise kohta.

Teoloogiadoktor ja endine õpetuskomisjoni liige õpetaja Veiko Vihuri märgib arvamusloos: „Hiljuti heaks kiidetud dokument „EELK teoloogilise arutelu strateegia aastateks 2024–2029“ vajab lähemat tähelepanu. Dokumendi aluspõhimõtted ja lähtekohad on küsitavad ja vildakad, samas tahetakse selle abil reguleerida teoloogiliste arutelude pidamist meie kirikus.“

Tallinna toomkooli õppealajuhataja Heiki Haljasorg arutleb arvamusloos, kas rahvahääletuse korraldamine usundiõpetuse kohustuslikuna koolidesse toomise üle on hea või halb mõte.

Igakuises misjoniveerus küsib õpetaja, EELK Misjon112 projektijuht Annely Neame, et mida peaks tegema see, kes on kirikus pettunud.

Sõnaviibe sajandi tagant viib meid 3. aprilli 1924.

Pildipalveid seab kokku aprillis Tallinna toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, pühapäeva teemat avab Kõpu koguduse õpetaja Hedi Vilumaa.

Jutluse kirjutab Tallinna Jaani koguduse abiõpetaja Urmas Nagel: „Nädal on möödunud ristirahva olulisematest pühadest. Nüüd elame lootuses, et Kristuse tõotused tema taastulemise kohta samuti kehtivad. Jah, „seda päeva ja tundi“ me ei tea, kuid olles usus saanud osa sõnulseletamatust rõõmust – Kristus on tõesti üles tõusnud – julgeme oma lootuse panna nähtamatule ja lõpuni mõistmatule.“


Vaata ka: