Peapiiskop Viilma jagab täna meedias selgitusi Jõgeva kiriku rahastamise ja abieluhääletuse kohta

Peapiiskop Viilma jagab täna meedias selgitusi Jõgeva kiriku rahastamise ja abieluhääletuse kohta

Tänases ERRi veebisaates “Otse uudistemajast” vastas peapiiskop Urmas Viilma küsimusele kavandatava abielu mõiste teemalise rahvahääletuse kommentaariks, et Eesti Kirikute Nõukogu on olnud kooseluseaduse vastu eelkõige selle läbisurumise protsessi tõttu. Kui rahvahääletus on abielu mehe ja naise vahelise liiduna ära defineerinud, ei näe ta kirikujuhina takistusi, et riigikogu liiguks kooselu reguleerimise teemaga edasi.

Peapiiskop Viilma vestlemas ERRi otsesaates saatejuht Indrek Kiisleriga.

ERRi saatejuht Indrek Kiisler tundis huvi, miks üldse on kirik kaasatud seaduste väljatöötamisse, kui need ometi puudutavad kõiki, mitte üksnes kristlasi. Peapiiskop ütles, et sellise konsulteerimise puhul on tegemist demokraatiast tuleneva hea tavaga, mille puhul kiriku ülesanne on väljendada oma seisukohta, riigi ülesanne aga hoida tasakaalu. Kiriku seisukohtadega vahel arvestatakse, vahel ei arvestata, tõdes Viilma.

TV3 uudistereporter Eve Heinla küsitlemas peapiiskop Viilmad.

Jõgeva kiriku toetamine on täna teemaks nii Pereraadio saatesarja Kõnetused saates “Suude sulgemisest kogukonnakeskusteni”, mis on raadioeetris täna, kolmapäeva 07.10 õhtul kell 19 ja homme, 08.10 kordusena kell 13. Saates vestleb peapiiskopiga Saarte praost Anti Toplaan. Sama teemat kommenteeris Urmas Viilma ka TV3 uudistesaatele Seitsmesed, mida saab vaadata täna, 07.10 kell 19.

„Kirikut ja kogukonnakeskust ei ehitata ilma perspektiivita,“ kommenteeris peapiiskop. Kuigi miljoni euro eraldamise puhul räägitakse 44 liikmeannetajaga Jõgeva kogudusest, kerkib objekt siiski tervele kogukonnale, keda on umbes 5000 inimest.

Urmas Viilma kinnitas ERRile, Pereraadiole ja TV3-le antud intervjuudes, et EELK ei ole Jõgeva kiriku rajamiseks ise riigilt raha taotlenud ja luges sellest üllatusega lehest. Rahaeraldise eest on ta kirikujuhina tänulik, kuid lisas, et ei oska omalt poolt selle saamise tagamaid lähemalt selgitada. Ta lisas ka, et kogudus on iseseisev juriidiline organisatsioon ning kirikute ehitamisi juhivad ja rahataotlusi teevad selleks loodud sihtasutused, mitte kirikuvalitsus.

Viilma märkis Pereraadio saates siiski, et teda on hakanud häirima, et rahaeraldiste puhul tuleb koguduseliikmete arvukus jutuks ainult kirikute puhul, kuid spordisaalide või raamatukogude puhul külastajaskonnaga ei arvestata.